Учени от Университета в Джорджия проведоха изследване, което доказа че здравословното състояние на възрастните жени може да се подобри чрез хранене с плодове и зеленчуци богати на каротеноиди. Такива морковите, спанака, диня, чушки. След проведените експерименти се установява, че зрението и когнитивните им способности са подобрени. Също така са изследвани група жени страдащи от деменция. При засилен прием на храни богати на каротеноиди, темповете на болестта са намалели.
Каротеноидите са вещества, които спадат към групата на мастноразтворимите фитонутриенти. На тях се дължи яркия цвят на някои плодове и зеленчуци. Тяхната ключова роля е предпазването от оксидативен стрес, който може да бъде пагубен за организма. Има различни видове, като всеки един от тях атакува конкретен проблем. Например ацетилена има ключова роля за изграждането на имунитета ни.