Илон Мъск иска да прекрати сделката с Twitter

Илон мъск твърди, че много повече от 20% от акаунтите в Twitter може да са „фалшиви/спам“. Той заплашва да прекрати сделката си за придобиване на Twitter, с твърдението, че компанията е излъгала относно броя на „спам и фалшиви акаунти“ в Twitter, като направи коментари през последните седмици, критикувайки мениджърския екип на платформата.

В писмо, изпратено до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ в понеделник, твърдо се споменава, че г-н Мъск може да „прекрати“ сделката, тъй като Twitter е в „ясно съществено нарушение“ на споразумението за придобиване. Миналия месец той каза, че придобиването е временно задържано, тъй като иска да потвърди собствените данни на компанията, че акаунти, които не се управляват от истински хора, представляват по-малко от 5% от потребителите. След това той изрази подкрепа за получаване на отстъпка от офертата му, която е равна на процента на потребителите, които са спам ботове.

В писмото, също се казва, че Twitter „отказва да предостави информацията, която г-н Мъск многократно е искал от 9 май 2022 г., за да улесни оценката му на спам и фалшиви акаунти в платформата на компанията“.

„Г-н Мъск вярва, че компанията активно се съпротивлява и осуетява правата му на информация, съгласно споразумението за сливане“, продължава писмото.

„Това е явно съществено нарушение на задълженията на Twitter по споразумението за сливане и г-н Мъск си запазва всички права, произтичащи от това, включително правото си да не извършва транзакцията и правото си да прекрати споразумението за сливане.

Илон Мъск разкритикува Параг Агравал, главен изпълнителен директор на Twitter, за това, че публично отказва „да покаже доказателство“, че по-малко от 5% от акаунтите са „фалшиви/спам“.

Г-н Agrawal е написал тема от 15 публикации, в която отрича този стимул и обяснява, че Twitter активно се опитва да намали спам акаунтите; спиране на повече от половин милион спам акаунти всеки ден и заключване на милиони акаунти всяка седмица.

Мъск отговори с емоджитя и попита: „И така, как рекламодателите знаят какво получават за парите си? Това е от основно значение за финансовото здраве на Twitter.“

„Трудното предизвикателство е, че много акаунти, които изглеждат фалшиви повърхностно – всъщност са истински хора“, предупреди г-н Агравал, отбелязвайки, че само защото акаунтът има генерирано от платформа потребителско име и снимка на потребителския профил, това не означава, че не се управлява от истински лице.

„И някои от спам акаунтите, които всъщност са най-опасните – и причиняват най-много вреда на нашите потребители – могат да изглеждат напълно легитимни на повърхността“, добави той.

По-рано Twitter идентифицира и забрани повече от 23 000 фалшиви акаунта.

Изглежда, че Илон използва проблема като начин да намали договорената цена за поглъщането – като акциите на Twitter страдат на фона на яростта, която се разиграва публично.

Компанията сигнализира миналата седмица, че няма да иска да отстъпи от цената от 44 милиарда долара чрез изявление, подадено до SEC, в което се казва: „Twitter се ангажира да завърши транзакцията при договорената цена и условия възможно най-бързо“.

Мъск каза на конференция в Маями миналия понеделник: „Не можете да платите същата цена за нещо, което е много по-лошо, отколкото твърдят. Колкото повече въпроси задавам, толкова повече притесненията ми нарастват.

Agrawal коментира: „Нашата оценка се основава на множество човешки прегледи на хиляди акаунти, които са взети на случаен принцип, последователно във времето и правим това на всяко тримесечие от много години.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари