Кой MacBook e подходящ за вас?

MacBooks са едни от най-популярните и предпочитани лаптопи на пазара в момента, благодарение на интуитивния MacOS на Apple и уникалната линия от нови процесори M1, M1 Pro и M1 Max. Ето една бърза вметка – не е задължително да харчите много за авангарден MacBook. Има модели за всеки бюджет, вариращи от $999 до удивителните $6000 или повече. С толкова различни функции, решаването кой MacBook е най-подходящ за вашите нужди може да се окаже сложна задача.

Ще се опитаме да Ви помогнем да откриете отговорите на най-честите задавани въпроси.

Apple все още предлага образователни сделки за MacBooks:  По принцип Apple Store не е най-доброто място за закупуване на лаптоп на Apple, защото продажбите са почти никакви. Странно, нали? Изключение от тази тенденция са образователните продажби на Apple, които обикновено включват сделки за продукти от линията на MacBook. Ако сте студент или преподавател например, това означава $100 отстъпка от MacBook Air и безплатен чифт AirPods, включително 20% отстъпка от удължената гаранция на AppleCare Plus.

Всички текущи MacBook имат подобрена Magic Keyboard, която стартира през 2019 г. Оттогава Apple добави Magic Keyboard към всичките си настоящи модели MacBook Pro. Резултатът е много по-надеждна клавиатура от дизайна „пеперуда“.

14-инчов и 16-инчов MacBook Pro, страхотна уеб камера; 13-инчов MacBook Pro и MacBook Air, мех уеб камера: Преходът към камера с разделителна способност 1080 в най-новите MacBooks и подобен на този, който се намира в 24-инчов iMac, е промяна на играта за тези от нас, които седим във конферетни онлайн срещи постоянно.

Ако имате нужда от нещо по-голямо и нямате нищо против, че е по-малко от преносим:  Apple току-що актуализира своя по-малък iMac, който се предлага в седем цветови опции и работи на фирмения процесор M1. Ако имате нужда от по-голям дисплей и компоненти от висок клас, 2020 27-инчов iMac също е наличен.

Почти всички Mac са преминали към собствените чипове M1 на Apple: Това беше страхотна новина, по време на изложението на Apple WWDC през 2020 г. Оттогава MacBook Air, 13-инчов MacBook Pro, Mac Mini, 24-инчов iMac, 16-инчов MacBook Pro и нов 14-инчов MacBook Pro работи с чипове M1, M1 Pro или M1 Max, които включват ядра на CPU и GPU.

Когато Apple актуализира Air със своя чип M1, той обнови и 13-инчовия MacBook Pro. За разлика от Air обаче, Pro има вентилационни отвори, които помагат да поддържате този M1 MacBook Pro хладен, когато обработвате и редактирате снимки или извършвате експортиране на видео.

Преминаването към M1 означава, че софтуерът е идеално пренаписан, за да се възползва от новия хардуер на чип M1. За щастие, софтуерът Rosetta 2 на Apple позволява на Intel-родните версии на приложенията да работят нормално с чипа M1. При нашето тестване разликата в производителността беше незначителна, ако изобщо беше.

Това вече е последният професионалист, който има Apple Touch Bar, който не е толкова полезен, колкото Apple би искал да вярвате, но не е толкова безполезен, колкото всички останали си мислят. Използвам го през цялото време за яркост на екрана, контрол на силата на звука и няколко други контекстни бутона, като когато използвам приложението за калкулатор. Но в най-новите 14-инчови и 16-инчови MacBook Pros, Touch Bar го няма, така че този 13-инчов MacBook Pro е последният упорито.

Тъй като MacBook Air и моделът MacBook Pro са близки по цена, може да се изкушите да вземете по-евтиния Air пред Pro – в края на краищата те изглеждат и се чувстват сходни и споделят много от същите функции. И за много хора това е правилното решение или ако сте опитен потребител, помислете за преминаване към новия 14-инчов Pro.

Новият за 2021 г. 16-инчов MacBook Pro е най-големият и най-мощен MacBook, който можете да закупите. Това е истински заместител на настолен компютър и достоен наследник на  късния страхотен 17-инчов MacBook Pro , видян за последно през 2012 г.

И тази, и новата 14-инчова версия добавят същите  възкресени портове , нов Mini-LED дисплей, захранваща връзка MagSafe и  подобрена уеб камера . И двете се предлагат с  чипа M1 Pro или M1 Max , което е точно това, което част от творческия професионален пазар чака. Тези нови чипове предлагат до 36 GPU ядра (и до 10 CPU ядра) и заместват необходимостта както от процесор на  Intel, така и от дискретна графика на AMD , комбинация, която преди това се срещаше само в няколко Mac от висок клас. С други думи, след дълго чакане, професионалните видео редактори и 3D моделери имат нов MacBook, насочен точно към тях.

Тук границата около дисплея е станала толкова тънка, че вече няма място дори за уеб камера. Тук камерата се  поставя в прорез, подобен на iPhone,  в горната част на дисплея. Да, точно като iPhone. И като iPhone, в началото е досадно и твърде очевидно. Но си струва компромисът, тъй като камерата с по-висока разделителна способност 1080 ще ви развали бързо, ако сте свикнали с камерите с по-ниска разделителна способност 720p в други Mac (и повечето лаптопи с Windows).

От разстояние новият 14-инчов MacBook Pro изглежда много като  13-инчов MacBook Air  или  13-инчов MacBook Pro, който може би вече използвате. Погледнете отново и разликите изскачат. Той има по-голям екран (очевидно), по-тънки рамки и нова цветова схема на клавиатурата.

Мислейки за това като за наследник на 13-инчовия Pro, размерът на екрана скача от 13,3 на 14,2 инча. Това е, което Apple нарича Liquid Retina XDR дисплей, който по същество е Mini-LED екран, както в 12,9-инчовия iPad Pro. Той също има същите HDMI, SD карта и MagSafe портове като 16-инчовия и същите 1080 уебкамера.

Както M1 Pro, така и M1 Max са налични в 14-инчовия и може да бъде конфигуриран със същите 64GB RAM и 8TB съхранение като 16-инчовия Pro. Но това, което можете да получите на 14-инчовия, са няколко опции за Apple M1 Pro от по-нисък клас, които не са налични за 16-инчовия, с по-малко CPU и GPU ядра.

Кой MacBook да си закупя?

  • Ако имате нужда от MacBook за ежедневна работа, училищна работа, сърфиране в мрежата, филми, изберете MacBook Air. За повечето хора това е всичко от MacBook, от което се нуждаят.
  • 13-инчовият MacBook Pro остава трудно продаваем. По-скъп от Air, но по същество същият Apple M1 чип.
  • 16-инчовият MacBook Pro е този, който професионалистите от висок клас са очаквали. Всеки видеоредактор и творчески професионалист, с когото съм говорил, или се вълнува да получи такъв, или вече е поръчал такъв, обикновено с най-високия клас чип M1 Max.
  • 14-инчовият MacBook Pro може да направи почти всичко, което 16-инчовият може, но в по-малък пакет. Това е или първокласен масов лаптоп, или работен инструмент за креативни хора, които се нуждаят от нещо малко по-преносимо.
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари