САЩ иска 68 години затвор за българка – Добро утро, България! | TV7

68 години затвор заплашват 35-годишна българка, по обвинение за извършени престъпления в САЩ, където тя не е стъпвала от две десетилетия.

Денят е 30 ноември, а годината 2012 г. В дома на Димо и Гергана Червенкови нахлуват полицаи. След бърз обиск и без обяснения жената се оказва в ареста. Единственото, което знае е, че има опасност да бъде екстрадирана в САЩ. Дни по-късно става ясно, че 35-годишната жена е обвинена в участие в канал за интернет търговия с лекарства под специален режим.

Арестът на Гергана е част от международна операция. Освен нея в САЩ са задържани още девет души – лекари и фармацевти. Според съпруга й – тя не е имала досег с лекарствата, а само е извършвала счетоводната дейност. Няма акаунт и не поддържа страницата в интернет, на която се предлагат лекарствата, нито препраща рецепти и заявки.

Арестът на Гергана е обявен от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов като голям успех на българските служби в помощ на американските. По думите на адвоката на Гергана – Гачо Груев, няма доказателства, които да подкрепят твърденията, че тя е извършила каквото и да е престъпление. Нещо повече, според Груев, тя е станала жертва на политически интереси. Сега Гергана е изправена пред опасността да бъде разделена от мъжа си и двете им деца – на  пет и седем години.

Предстои днес съдът да реши дали да потвърди решението на първа инстанция и Гергана да бъде изпратена в САЩ, където да бъде изправена пред съда. Ако това се случи, я грозят 68 години затвор и над 3 млн. долара глоба. За да я подкрепят, нейни близки и приятели излязоха на протест пред Съдебната палата в София.

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари