Каква дограма да изберете за остъкляване на тераса?

В случай, че сте решили да си направите остъклена тераса и още не знаете каква дограма да изберете за целта, трябва да имате предвид няколко фактора: за какво най-често се ползва терасата, с какво изложение е и кои предимства са важни за вас. Всеки различен вид дограма има и различни предимства. За да направите правилния избор, трябва да сте наясно с тях.

Кондензът е важен при избора на дограма
Вземете предвид това за какво ще ползвате терасата, когато избирате дограма. Терасите служат за различни неща, най-често за сушене на пране. Някои домакини предпочитат да готвят на терасата си, за да не вмирисват дома. Трябва да знаете, че сушенето на прането и готвенето предизвикват конденз на остъклените тераси. Ако смятате да използвате терасата си за тези две неща, необходимо е да изберете дограма, която осигурява по-ниска степен на конденз, а именно PVC дограмата. В случай, че изберете алуминиева дограма, ще трябва по-често да проветрявате. Има и трети вариант – дървена дограма. Дървото е естествен материал и позволява на дограмата „да диша“.

Осигуряване на добра изолация 
Някои хора използват терасата си за отдих и почивка, да пият кафето си сутрин на спокойствие. Тези хора имат красива гледка и обичат да прекарват известно време там. Но когато е студено през зимата и студът навлиза в терасата, това никак не е приятно. Когато искате да си осигурите прохлада през лятото, а тя е развалена заради навлизащата горещина също е неприятно. Шумът от улицата вън или пък други звуци могат да смутят почивката ви на терасата. В такъв случай отново PVC дограмата е най-добрият вариант, защото осигурява качествена изолация. Дървената дограма също печели, защото има висока шумоизолация и топлоизолация.

Начинът на отваряне е от значение
Плъзгащите се прозорци и врати осигуряват пространство и удобство. Ако имате малка тераса, а вратата се отваря навътре, ще стане още по-тясно на терасата. Решението в такъв случай е алуминиева дограма. Та се използва най-често за изработване на плъзгащи се прозорци и врати.

Поддръжката на дограмата може да повлияе на вашето решение
Дървената дограма има най-сложна поддръжка, защото се налага периодично да се боядисва, за да бъде защитена от атмосферните влияния. PVC дограмата е най-лесна за поддържане и почистване, но и алуминиевата не отстъпва.

Слънчевата светлина също е важен фактор
Ако терасата ви е изложена на слънчева светлина през повечето време от деня, най-добре е да монтирате алуминиева дограма, защото тя е устойчива на продължителното излагане на слънце.

Виждате, че не може да се даде еднозначен отговор на това каква дограма ще е най-добра за вас. Но вече знаете за какво да помислите и ще сте много по-информирани по време на избирането.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари