5 съвета как да подредим кухнята си функционално

В забързаното ежедневие което имаме, едно от най-важните неща е всичко да ни бъде под ръка. Това важи особено много за кухнята. В съвременните домове тя заема сравнително малка площ. Ето няколко практични съвета как да я подредим за да бъде максимално функционална.

Правилна подредба на мебелите

Трябва да съобразим разпределението на шкафовете с ръста ни. Не е никак удобно ако постоянно трябва да взимаме стол за да стигнем чашите например. Обърнете внимание и на отварянето на вратичките – да не се окаже че не може свободно да си отворите хладилника. Горните шкафове не трябва да са на нивото на плота.

Кухнята трябва да е достатъчно осветена

Понякога архитектурата на помещението не позволява кухнята да е на най-осветеното място. Може да си помогнете с допълнително такова. Много популярни станаха напоследък осветителните тела тип „пури“.

Достатъчно място за движение

Ако в средата на кухнята ще имате маса трябва да си оставите достатъчно място за движение между нея и мивката. Лесен тест за това е като дръпнете стола – ако свободно преминавате между него и нея значи всичко е точно. Ако нямате достатъчно пространство може да заложите на кухня тип „остров“.

Организирайте работата си последователно

Независимо от това, дали се преместваме в ново жилище или преустройваме стара кухня трябва така да я подредим, че процеса на приготвяне на храна и почистването и да бъде максимално улеснен. Ето един пример -когато измиваме съдове, чистите такива трябва да подреждаме така , че да правим минимум усилие. Следователно сушилника трябва да бъде разположен отляво, тъй като с лявата ръка ги подреждаме, а с дясната мием.

Подредете съдържанието на шкафовете в съответствие с последователността на готвене така че да не се налага постоянно да сновете из кухнята. Ето примерна схема – хранителните продукти се вадят от хладилника, приготвят се на плота, измиват се на мивката и отиват към печката за готвене. Оттам готовото ястие се слага на масата.

Скрийте кофата за боклук

Дори един детайл може да развали цялата картинка. По-добре кофата за боклук да не се вижда. Сложете я в шкафа под мивката. Друг съвет, който може да се даде е подправките да не бъдат на видно място, но все пак да са ни под ръка.

Един последен съвет, който ще ви спести много главоболия. Ако не сте сигурни, че може да се справите със сглобяването на нова кухня, по-добре наемете специалисти, който си разбират от работата.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари