Проучване от Калифорнийския университет отговаря на въпроса: има ли любимо дете?

Докато родителите отричат съществуването на специално отношение към някое от децата си, учените са убедени, че има фаворизиране.

Ако сте родител, вероятно са ви питали: „Кое е любимото ви дете?“ И вероятно сте отговорил, че обичате децата си еднакво. Но проучване от Калифорнийския университет предполага, че макар родителите да обичат всичките си деца безусловно, те са склонни да имат фаворити, поне емоционално.

Докато родителите отричат съществуването на специално отношение към едно от децата си, децата усещат тези различия по-ясно. Като се сравняват, те са склонни да идентифицират по-лесно кой получава различно отношение или е по-разглезен. Така за децата е много по-лесно да посочат кой е любимият в семейството.

В повечето случай, най-голямото дете е ,,любимецът“

Проучването анализира динамиката на 384 семейства и установи, че 70% от майките и 74% от бащите са признали, че предпочитат едно от децата си. В повечето случаи това дете е най-голямото. Изследователите заключават, че родителите са склонни да ценят повече постиженията на първородния, тъй като с него те преживяват за първи път етапите на родителството, като първата стъпка или първата дума. Тези моменти, тъй като са безпрецедентни, генерират по-голямо емоционално въздействие, отколкото когато се повтарят с по-малките деца.

Въздействието върху самочувствието на по-малките братя и сестри

Това фаворизиране, макар и понякога несъзнателно, може да засегне другите деца, в семейството. По-специално, по-малките братя и сестри съобщават, че се чувстват неприятно, когато ги сравняват с по-големите им братя или сестри. И това се отразява на самочувствието им. Чувството, че родителите ги ценят по-малко, може да доведе до несигурност, която да се принесе и в живота им като възрастни.

Последиците от това да си фаворит

Да си любимото дете не винаги е предимство. Проучването отбелязва, че заедно с фаворизирането често идват по-големи очаквания и натиск от страна на родителите. Любимите деца могат да се сблъскат с по-голяма емоционална тежест и постоянен страх от разочарование, което може да доведе до стрес от ранна възраст.

Момчета или момичета: кого предпочитат майките?

Проучване от университета Purdue изследва предпочитанията на майките, чиито деца вече са възрастни, и разкрива, че в много случаи майките са склонни, емоционално да предпочетат дъщерите си. Чрез поредица от въпроси, като „Кое дете чувстваш най-близко?“, „При кого отиваш, когато имаш личен проблем?“ или „Кой би предпочел да се грижи за теб, ако се разболееш?“, изследователите установиха, че майките са склонни да чувстват по-силна емоционална връзка с първородните си дъщери.

Въпреки това, когато децата бяха интервюирани, резултатите бяха изненадващи: много от тях не бяха сигурни кой е любимецът на мама. Само 39% от децата са познали, кой е фаворитът на майката, в семейството.

 

Източник: LA RAZON

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари