България не е съгласна за спирането на визите за руски граждани

Заместник-министърът Костадин Коджабашев обяви, че България няма да подкрепи идеята да се спре изцяло издаването на визи за руски граждани за влизане на територията на Европейския съвет.

Предстои да се проведе съвет на външни министри в Прага, където ще се обсъди предложението на Чешкото председателство за временно прекратяване на споразуменията за улесняване на визи, подписано между Руската федерация и ЕС.

България ще подкрепи този вид спиране, което касае само улесняването при издаването на визи, но не и пълната забрана. Нашият представител в Прага ще бъде заместник-министърът на МВнР – Велислава Петрова.

Вече има държави, които обявиха, че подкрепят визовите ограничения за руснаците. Това са Дания, Литва и Естония. Полша заяви, че също обмисля ограничения. Финландия намалява с 80-90% броя на шенгенските визи, издавани на руски туристи.

Европейската комисия и Германия отхвърлиха идеята за цялостно спиране на туристическите визи за руснаци. Германският канцлер Олаф Шолц е казал, че това е война не на руския народ, а на Кремъл. Това доведе до остра реакция от страна на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Във визовия кодекс на ЕС и Шенгенското споразумение няма разпоредба, която да позволява пълна забрана за издаване на визи за определена държава, така че евентуалните ограничения е нужно да се въведат с друга директива.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари