Беларус осъди рок група на „поправителен труд“

Беларуските власти осъдиха членовете на популярна рок група, на основание, че са екстремисти, а присъдата е две години „поправителен труд.“

Групата се казва Nizkiz, а нейните членове, Алексаднър Илин, Зархей Кулша и Дмитри Каляукин са обвинени в „организиране и планиране на действия, силно нарушаващи обществения ред.“

През 2020 г., когато избухнаха масовите протести срещу президента Лукашенко и шестият му пореден мандат, спечелен при подозрения за манипулации, песента Rules на групата се превръща в своеобразен химн на протеста. Видеото към песента пък показва кадри от протестите, които бяха брутално прекратени с насилие и арести на над 35 хиляди души. Репресиите срещу несъгласни с авторитарната еднолична власт на Лукашенко продължават и сега.

Освен присъдата, музикантите са включени и в списъка с екстремисти, което значи, че техните песни се забраняват, а техните фенове може да бъдат обект на преследване.

Групата е основана през 2008 г. в източната част на страната, а през януари 2024 г. тримата членове са арестувани, като първоначално се предвиждат по-леки обвинения, които обаче прерастват в криминално преследване и те са в ареста оттогава.

През февруари, Центърът по човешки права Viasna ги обяви за политически затворници. Според организацията, към момент има около 1300 политически затворници в Беларус, включително и основателят на организацията, който спечели Нобелова награда през 2022 г., но не му позволиха да отиде да я приеме.

Опозиционният лидер Светлана Тсикановская призова всички музиканти по света да „изразят солидарност с беларуските си колеги, които са обвинени заради песни за свобода. Беларуският режим продължава бруталните си атаки над културата ни.“ каза тя в коментар до Асошиейтед прес.

„Песните на Nizkiz звучаха по време на протестите през 2020 г., затова членовете на групата са задържани и после обвинени. Това е пореден срамен акт на отмъщение от страна на режима.“

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари