Без Зеленски на откриването на 48-ото Народно събрание

Володимир Зеленски няма да бъде поканен на откриването на 48-ото Народно събрание. Това решиха седемте партии от новия парламент на втората извънредна среща в НС. Тя се проведе по инициатива на ГЕРБ-СДС. На срещата нямаше представители на „Възраждане“, „Български възход“ и БСП. Представителите на ПП, ГЕРБ, ДБ и ДПС обаче решиха да обсъдят въпроса отново на първия председателски съвет.

По искане на “Демократична България” беше решено Елеонора Митрофанова да не бъде канена на първото заседание на новия парламент. След това дойде предложението за присъствие на украинския президент.

Това не е първият път, в който се предлага изпращане на покана на Зеленски. На 24-ти март ДБ предложиха изслушването на президента в българския парламент. Тогава всички партии освен „Възраждане“ подкрепиха идеята (БСП не пожелаха да коментират). Това проекторешение не стигна до гласуване в зала.

Румен Радев определи предложението като „загърбване на истинските проблеми на българите“. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пък определи предложението като „панаир на евроатлантизма“. От БСП заявиха, че срещата със Зеленски е излишна. От „Български възход“ мислят, че темата се политизира, а парламентът има по-важни проблеми за решаване.

След срещата представителите на ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ изразиха готовност да поканят Зеленски в по-подходящо време. От ГЕРБ поискаха проекторешение за оказване на военна помощ за Украйна заедно с „Демократична България“. Надежда Йорданова от ДБ отхвърли това предложение.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари