Чарлз III вече е провъзгласен за крал на Великобритания

Чарлз III вече е новия монарх на Обединеното кралството след като наследи майка си кралица Елизабет. Свикания съвет за унаследяване на британския престол го провъзгласи след специална церемония. Тя включва 41 топовни салюта, като трима тромпетисти изпълняват фамфари. Специалното съобщение се изчита от балкона на  двореца „Сейнт Джеймс“ в Лондон. След това то се разпространява и по другите части на Острова.
След това последва реч от новия крал на Великобритания. Едно от изискванията за закона е той да даде клетва, в която трябва да обещае че ще защитава правата на Шотландската църква. Тя беше документирана в два екземпляра, като на нея присъстваха кралицата консорт Камила и сина му Уилям. Новия британски премиер Лиз Тръст също беше там, като беше придружена от бившите си колеги Борис Джонсън и Дейвид Камерън.

Цялата процедура по провъзгласяването на новия монарх е предшествана от свикването на „Таен съвет“, в който взимат участие високопоставени в обществото хора. Работата им включва въпроси касаещи самата процедура.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари