Чатботове дават погрешна информация относно изброите

Четири от най-популярните ИИ- чатботове в Европа дават на потребителите погрешна информация за предстоящите избори. Това става ясно от доклад на Democracy Reporting International, НПО, базирана в Берлин. Те задават разнообразни въпроси, свързани с Европейките избори на чатбота на Гугъл, Джемини, на ЧатГПТ, версия 3.5 и 4.0, както и на Копайлът, разработката на Майкрософт.

В рамките на няколко дни са зададени над 400 въпроса, касаещи изброите в 10 различни страни, а заданията са на 10 различни езика.

Заключението? Никой от чатботовете не успява да „представи достоверни отговори“ на типични въпроси, свързани с изборния процес, макар че са подготвени да не дават политически мотивирани отговори.

„Не сме изненадани.“ казва Майкъл-Мейер Резенде, изпълнителен директор на организацията. „ Когато питаш ботовете нещо, за което те нямат много материал и за което ти не намиращ много информация, те просто си измислят.“

Това е и основната функция на генеративния ИИ, да си измисля.

През миналата година, подобно проучване показа, че Бинг, също разработка на Майкрософт, отговоря грешно на една трета от въпросите, свързани с изборите в Германия и Швейцария.

Джемини, моделът на Гугъл, дава най-отдалечени от реалността отговори, затова Гугъл предприема действия, а вече са ограничени отговорите на изборни въпроси, с цел да се избегне дезинформация.

Най-зле, чатботовете се представят в отговорите, касаещи регистрация на гласоподаватели и гласуване от чужбина.

Чатботовете редовно си измислят информация, ако не знаят отговора, включително дават и погрешни дати за изборите.

Причина за това, смята Резедне, е че чатботовете по-скоро „искат“ да помагат, отколкото да дават вярна информация.

В много случаи отговорите включват неработещи линкове, което влошава ситуацията, особено ако се ползват езици, различни от английски. Чатботовете отказват да отговорят на едни езици, на други дават грешни отговори или смесват информация от някоко държави. Често дават различни отговори на един и същи въпрос, което силно затруднява повтарянето на експеримента, за да се потвърдят резултатите.

Според Резенде, най-добре е всички да последват съвета на Гугъл и да търсят информация, касаеща изборите с търсачки, а не с чатботове, както и че е по-разумно чатботовете изобщо да не отговарят по такива теми, вместо да дават подвеждащи или грешни отговори.

Източник: Euronews

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари