Днес е Бабинден, празник на акушерките и гинеколозите

Днес е Бабинден или Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. На 8 януари отдаваме почит на хората, помогнали на рожбите ни да видят бял свят. За официален професионален празник е обявен през 1951 г.

Празника е с езически характер, като корените му са праславянски. Традицията повелява майките на деца от 1 до 3-годишна възраст, рано сутринта да отидат до чешмата и да напълнят менците с вода. В котлето се пуска здравец или босилек.

След това се отива в дома на бабата акушерка, като се носи чиста нова кърпа и сапун. Под дърво, което дава плод, отпред на стълбите на къщата или на дръвника се извършва ритуала „поливане“. Даровете, които носят майките се дават на бабата, като и помагат да си измие ръцете с тях. Задължително тя си избърсва ръцете в фустата на всяка невеста. Смисъла на обичая е Бог да ги дари с плодородие и много деца.

В знак на благодарност бабата акушерка закичва всяка с китка здравец, на която има бял и червен конец. След това следва подаряване на другите дарове, които носят жените – обикновено дрехи, които задължително се поставят на дясното рамо на бабата.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари