Добро утро на 14-ти октомври – голям български празник!

На 14-ти октомври отбелязваме Петковден! Православната християнска църква посвещава деня на преподобна Параскева или Петка Българска.

Този ден се смята за повратен и според поверието има голямо значение кой ще стъпи първи в къщата, защото той ще определи късмета и здравето през цялата година. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата.

Хубаво е на трапезата да има следните ястия: овче месо, курбан чорба, сарми с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове.

Именици са: Петя, Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.

С Петковден отбелязваме края на топлото време и настъпването на зимата. Обикновено на Петковден става и заплождането на домашните животни. Докато то трае, жените не бива да плетат, шият, перат, месят тесто – за да се роди здрав добитък. След оплождането се изпичат пресни пити, които се раздават между съседите.

Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева), която е закрилница на децата, плодовитостта и брака. Денят дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари