Екологична криза на испанското крайбрежие

Безброй миниатюрни пластмасови пелети са изхвърлени по северните брегове на Испания, в района на Галисия и месните власти обявиха извънредна ситуация. Пелетите идват от контейнер, който е паднал от превозващия го кораб преди месец.

Регионалните правителства на Галисия и съседните райони искат помощ от правителството на страната и настояват за разследване.

Притесненията са, че пелетите може да съдържат токсични вещества и има индикации, че са открити и на френското крайбрежие.

„Тези малки пластмасови топченца са екологичен проблем, защото рибите ги бъркат, ядат ги така те навлизат в хранителната мрежа, за да завършат на масата в чинията ни.“ казва Кристобал Лопез, говорител на испанската екологична група Ecologistas en Acción.

За първи път случаят с падналия контейнер е докладван на властите на 13 декември, когато морето започва да изхвърля частиците на брега.

Корабът, плаващ под либерийски флаг, е загубил общо 6 контейнера на около 80 км от бреговете на Португалия на 8 декември. Един от тези контейнери съдържал 1000 чувала с пластмасови пелети, като във всеки чувал има по 25 килограма от материала. Той се използва в производството на пластмасови изделия.

Според изчисления, това са милиони отделни частички, които представляват опасност за морските организми, а и за човека, тъй като ще се разпаднат до още по-малки частици – микро и нано пластмаси и рано или късно ще станат част от храната на рибите, а после и от човешката.

„Замърсяването на океана и екосистемите с пластмаса е един от най-големите проблеми, пред които е изправено човечеството“ казва министърът на околната среда на Испания Тереза Рибера. „Така че разпиляването на такова голямо количество пластмасови частици изисква мониторинг и разследване дали транспортната компания е взела всички предпазни мерки при превоза им.“

Корабът е изпълнявал курс по договор с датската компания Маерск и според тях, никой от изгубените контейнери не съдържа опасни вещества, а собствениците на кораба са наели специалисти, които да помогнат за премахването на пелетите от океана. Разследват се и причините за загубата на контейнерите.

Междувременно, доброволци и работници се опитват да почистят бреговата ивица. През 2001 г. същото крайбрежие е увредено от петролен разлив на танкера Престиж.

Има предложение от ЕК за мерки, които да попречат на разливи на пластмасови пелети, но такава регулация би влязла в сила 18 месеца след като е приета от страните-членки, а засега още не е обсъждана.

Според експерти по замърсяване на океана, пелетите могат да привличат други токсини, намиращи се във водата и така да  се превръщат в токсични хапчета за всяко същество, което ги изяде, а и не е ясно каква част от тях ще достигне до човешката трапеза.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари