Финландия затваря границата с Русия за постоянно

Финландия ще остави сухопътната си граница с Русия затворена за постоянно и ще прекрати възможността за достъп на хора, влизащи от Русия през пристанищата.

Това каза правителство по време на изявление.

Финландия затвори сухопътната граница по-рано през годината, поради нарастващ брой граждани, желаещи да преминат и поради съмнения, че руското правителство нарочно организира групи, които да създават смут и да затрудняват граничните власти, включително увеличаване на броя сирийски и сомалийски граждани, които искат да влязат във Финландия. Финландия обвини Русия, че използва миграцията като оръжие и затвори граничните пунктове временно, като заяви, че те ще останат затворени поне до средата на април. Сега става ясно, че временното решение ще остане за постоянно.

„Финландските власти виждат това като дългосрочна ситуация. Ние не виждаме нищо, което да ни доведе до заключение, че ситуацията се е пременила.“ каза Вътрешният Министър Мари Рантанен.

Финландия се присъедини към НАТО, след дълги години на неутралност като резултат от руската инвазия в Украйна.

Въпреки че границата беше затворена, хора, търсещи убежище продължават да пристигат от Русия и правителството смята, че пролетните температури ще увеличат потока от хора.

„Има стотици, дори хиляди души в близост до Финландската граница от руска страна, които могат да бъдат превърнати в инструменти срещу Финландия.“ каза Рантанен, имайки предвид именно масовото влизане на мигранти, което предизвика първото затваряне на границата.

През миналия месец бяха приети регулации, чрез които да се отказва достъпът на хора, търсещи убежище, ако те влизат през Русия, а правителството ще затвори и три пристанища в района, за да предотврати подобно масово навлизане на хора по море.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари