Франция с най-тежката суша в историята си

Министър-председателката Елизабет Борн заяви, че Франция преживява най-тежката суша и обяви създаването на правителствен кризисен щаб. Тя каза още, че много райони се намират в невиждана досега ситуация на фона на третата гореща вълна в страната за това лято. Много общини нямат вода, а това затруднява земеделците, пречи на екосистемите и на биоразнообразието.

Прогнозите са горещините да ускоряват изпаряването на водата през следващите 15 дни, което ще усложни допълнително ситуацията. Правителственият кризисен щаб ще отговаря за наблюдението на ситуацията в най-тежко засегнатите райони и за взимането на мерки, например доставянето на вода и наблюдението на влиянието, което сушата оказва на производството на енергия, на траспортната инфраструктура и земеделието.

Сушата във Франция може да принуди енергиен гигант да намали производството на енергия от ядрени централи, тъй като те използват вода от близките реки за охлаждане на реакторите си.

В момента във Франция 93 от общо 96 департамента имат въведени ограничения за използване на вода, като 62 от тях, или две трети от страната, са в кризисно положение. Не е позволено да се поливат дворовете, да се мият колите, да се напояват културите и да се пълнят водоемите.

Изминалият юли се превърна във втория най-сух месец, регистриран някога във Франция, след март 1961 г., заради 84% по-малкото валежи спрямо нормалните количества за месеца.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари