Франция започна да осъществява планове за преодоляване на енергийната криза

Френското правителство има план да удвои капацитета на ядрените си централи и възобновяемите енергийни мощности, за да преодолее световната енергийна криза. Беше подготвено законодателство с цел намаляване на бюрокрацията при получаване на разрешителни за изграждането на нови ядрени реактори, което кабинетът прие.

Говорителят на правителството Оливие Веран каза, че проектозаконът е в съответствие със спешните мерки за решаване на кризата и по този начин ще се спести много време за процедури и строителство.

Проектът ще бъде внесен в парламента в края на декември или началото на януари. Той няма да се отрази неблагоприятно на изискванията за екологичност и сигурност на ядрените централи.

Ядрената енергия е поставена в центъра на плановете на правителството на президента Еманюел Макрон. Той иска да постигне въглеродна неутралност, като се изградят шест нови ядрени реактора.

Според експерти в енергетиката първият реактор от следващо поколение трябва да започне да се строи в АЕЦ „Пенли“ в Нормандия до 2027-та и да влезе в експлоатация до 2035-37 г.

Плановете са за изграждане на реактори към три вече съществуващи площадки, като правителството изчислява, че цената им ще бъде около 51,7 милиарда евро.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари