Германия може да забрани размножаването на дакели

Емблематичното за Германия куче – дакелът или кучето-наденичка се изправя пред неочаквано предизвикателство. От немския национален клуб по кинология предупреждават, че новият закон, който се обсъжда и цели да забрани размножаването на кучета със скелетни аномалии, ще засегне развъждането на дакели. Това е част от закона за защита на животните, който се опитва да премахне „развъждането, причиняващо страдание“  у животните.

Този закон може да забрани размножаването на породи, които са предразположени към конкретни здравословни проблеми, като проблеми с гръбначния стълб, при кучета с къси крака и дълго тяло.

От него могат да се повлияят и други емблематични породи, като немската овчарка и шнауцерът, както и породата бийгъл.

Дакелите са част от културата  на Европа и Германия, като се знае, че Наполеон е отглеждал дакели, а последният император на Германия нарежда да се издигне надгробен паметник на любимия му дакел.

Пикасо е имал такова куче, а дакел и първият официален талисман на Олимпийските игри в германия през 1972 г.

Според експерти, дакелите не би трябвало да влизат в категорията „развъждане, причиняващо страдание“ тъй като те са дребни като цяло, не само с къси крака и удължено тяло.

От съюза по кинология подготвят петиция, която да опази любимото на много хора куче, а до сега има над 15 хиляди подписа.

Според тях, постановката „абнормално развитие на скелетната система“ може да се приложи към абсолютно всяка порода, която се различава достатъчно от вълците и законът е силно преувеличен.

Според властите, законът изобщо няма да забранява развъждането на която и да е порода, включително и дакелите, а цели само да забрани практики, свързани с развъждането, които причиняват дългосрочно страдание на животните.

Източник: CNN

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари