„Хамас“ с предложение за прекратяване на войната

В отговор на предложението, изпратено от Катар и Египет миналата седмица, „Хамас“ изпратиха свое контрапредложение, включващо 135- дневно примирие, което да доведе до край на войната.

Според Ройтерс, в предложението се предвиждат три фази по 45 дни всяка.

През първата фаза, „Хамас“ ще освободи част от израелските заложници – жени, деца и младежи под 19-годишна възраст, които все още са в плен, а израелските сили ще се оттеглят от Газа, ще бъдат разменени и телата на загинали.

Останалите израелски затворници ще бъдат освободени в следващата фаза, а Хамас иска в замяна Израел да освободи 1500 души, избирайки една трета от тях сред тези, които са осъдени на доживотен затвор в Израел.

Войната започна с атаката на военната групировка „Хамас“, които управляват Газа от 2008 г., над Израел на 7 октомври. Тогава бяха убити 1200 души, а 235 бяха отвлечени. 135 от тях още не са се прибрали вкъщи.

„Хамас“ е организация, обявена за терористична от много страни, а от началото на войната и други групировки от региона като ливанските „Хизбула“ и Йеменските бунтовници хути непрекъснато ескалират напрежението чрез атаки над израелка територия и нападения над търговски кораби, плаващи в Червено море.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен е на поредното си посещение в Израел, след като посети Египет и Катар, опитвайки се да намери начин да спре войната.

Израелското правителство каза, че засега проучват предложението, а Саудитска Арабия заяви, че не може да има дипломатически отношения с Израел, ако не поставят на масата решение за създаване на държава Палестина. Исторически, Израел приема такова решение още от войната за независимост през 1948 г., но то никога не се осъществява.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари