Хиляди на протест срещу про-руското правителство на Словакия

Хиляди души излязоха на улиците в столицата на Словакия, Братислава, в подкрепа на Украйна и против правителството на страната, което все повече се проявява като про-руско, сближавайки се с Русия.

Премиерът Роберт Фицо предизвиква протести още откакто пое властта през миналия октомври и е известен с критиките си към европейската помощ за Украйна и с опитите си да възстанови връзките на страната с Русия.

Последните протести идват след като външния министър на Словакия Юрай Бланар проведе среща с руския си колега – Сергей Лавров. Нещо, което европейки лидери не са правили от началото на войната.

Демонстрациите в столицата започват със звука на сирените на противовъздушната отбрана.

„Хората в Украйна чуват това всеки ден.“ каза Михал Хвореки, организатор на протеста.

„Тук съм, защото тази правителствена коалиция премина всякакви граници.“ казва той.

Около 5 хиляди души подкрепят протеста.

Политиките на Фицо досега са насочени към промени в криминалните закони, които според критици, допускат увеличение на корупцията и подкопават демократичните устои на страната.

Фицо защитава опита да възстанови отношенията с Русия като „балансирана и суверенна“ външна политика и смята, че няма военно решение на конфликта – препратка към наратива, който Русия и нейните съюзници се опитват да популяризират че мир може да има, само ако Украйна се предаде.

Според него, изпращането на оръжия на Украйна, за да се защити от агресията на Русия само удължава войната и той не приема аргумента, че липсата на помощ ще доведе до катастрофална загуба за Украйна.

Фицо е и против санкциите срещу Русия, но не блокира решенията на ЕС по тази тема. През януари, културният министър на страна откри отново културен обмен с Русия, а сега промяната във външната политика притеснява и някои от съюзниците. Чешкото правителство направи символичен жест, като отмени за неопределен период обичайните срещи с правителството на Словакия.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари