Икономическото положение на журналистите е влошено

Заключение на съвета на ЕС гласят, че икономическото положение на журналистите се влошава, като заплахите срещу тях нарастват. Това води до ограничаване свободата на изразяване и съобщаване.

Държавите от ЕС излизат с призив към Европейската комисия да увеличи финансовата подкрепа за независимата и разследващата журналистика. Споделени са данни на Съвета на Европа, които сочат, че броят на съобщенията със заплахи срещу журналисти и срещу медийната свобода значително е нараснал от 2016 година до сега.

Споменава се също, че икономическото състояние на журналистите и на други служители в медиите страда от цифровия преход, от последиците от пандемията и закриването на издания. Съветът на ЕС настоява за насърчаване на постоянното обучение на ръководителите на редакции, на правоприлагащите власти и на съдиите по въпросите за защитата на журналистите.

Съветът на ЕС предлага да се осигури професионална, финансова, социална и правна подкрепа на независимите журналисти и на колегите им от Украйна, Русия и Беларус.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари