Иран твърдят, че нямат нищо общо в покушението срещу Рушди

Иран категорично отричат да имат нещо общо в покушението срещу Салман Рушди.

Рушди е момента се намира във възстановителен процес, вследствие на нападение от мъж. Това се случва по време на подготовка за изнасяне на лекция в Ню Йорк миналия петък. Припомняме, че преди години ръководителят на Ислямската република аятолах Хомейни, който вече е починал, създаде закон, чрез който писателят да бъде убит. Причината беше книгата „Сатанински строфи“, която се смята за богохулство.

Говорител на министерството в Иран заяви, че за този случай не бива да бъде обвиняван никой, а само писателят, както и привържениците му. По думите му, това, че имаме свобода на словото не означава, че може да има обиди, които са насочени към дадена религия. Той категорично заяви, че Иран не може да бъде обвиняван за тази атака.

Писателят Рушди получи много порободни рани от нож по време на обществено събитие. Има вероятност дори да изгуби зрението си, вследствие на нападението.

Похитителят, който е на 24 години и се казва Хади Матар, не призна вината си пред властите.

Рушди получаваше много смъртни заплахи, заради своята книга“Сатанински строфи“. Има Иранска фондация, която дори дава награда за главата на писателя.

Иранският говорител смята, че Рушди сам е предизвикал гнева на народа, след като си е позволил да нанесе обиди на светилища за Иран и много мюсюлмани.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари