Как да бъдем по-мотивирани и продуктивни?

В ежедневието си често се нуждаем от мотивация. Тя ни помага да изградим своя рутина на успеха, да имаме стимул, а това непременно води до гарантирани успехи. Най-важната стъпка от този процес е да осъзнаем какво точно представлява мотивацията.

Какво е мотивация?

Да, всички знаем дефиницията. Но нека вникнем по-дълбоко в смисъла на думата.

Мотивацията представлява невидимата сила, която ни подтиква да се придържаме към поставени си цели и да ги изпълняваме. Иначе казано, мотивацията е желанието да получим точно тази мечтана работа, да се трудим достатъчно, за да завършим престижен университет или да пробягаме това разстояние, което така ни плаши. Примерите могат да бъдат много. Без наличието на мотивацията, ние не бихме могли да постигнем крайната си цел. Никога. Защото ако не сме мотивирани и уверени в себе си, ще стоим в същото положение, в което се намирахме преди една година, седмица или вчера. Основните мотивации в живота ни трябва да се постигнат, за да можем да изгладим и малките недостатъци, които ще срещнем по пътя си. 

Да вземем за пример пирамидата на потребностите на Маслоу. Тя е позната и много известна. В нея красноречиво се обяснява по какъв начин и на кое място сме мотивирани да се погрижим за физиологичните си нужди, чак след това можем да се борим за любовта, самочувствието и усъвършенстването си. 

Ето и няколко мотивационни примера, които бихме могли да следваме.

  • Трябва да променим навиците си
  • Да се стремим да сме най-добрите
  • Да си поставяме достижими цели
  • Да се научим да сме господари на времето си
  • Да развиваме талантите и уменията си
  • Да подобрим психичното си здраве

Мотивацията е тясно свързана с физическото и психическото ни здраве. Когато сме лишени от мотивация, благополучието ни ще се сведе до минимум. Основните ни нужди ще спрат да се задоволяват и умът и тялото ни ще страдат от това.

Понякога е трудно да останем мотивирани.

Трудната част е да останем мотивирани. Какви могат да бъдат причините за това?

Не се целим достатъчно високо

Когато си поставяме постижими цели, е възможно да изгубим интерес. В най-добрия случай, ще искаме да постигнем определен баланс между себе си и поставянето на реалистични цели.  

Страхът контролира ума ни

Доста често срещан фактор е и страхът. В много ситуации, той ни оказва влияние и действа обезкуражаващо и ни кара да се откажем, още преди да сме започнали.

Чувстваме се претоварени от отговорности

Това състояние често води до депресия от напрежението около отговорностите ни и това може да възпрепятства поддържането на мотивацията. Забавете темпото и управлявайте времето си правилно.

Мотивацията представлява един непрестанен поток, който се нуждае от вас. Вие трябва да я подхранвате всеки ден.

Получаването на мотивация ще направи огромна промяна в живота ви. Ще можете пълноценно да се справите с тези цели и мечти, които сте оставяли настрана с години. Освен това ще можете да си поставите нови и вълнуващи цели, които никога преди не сте обмисляли. Бъдете винаги мотивирани и следвайте простите правила!

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари