Как да изберем пречиствател за въздух?

Градската динамика разкрива редица възможности – образователни, културни, бизнес, социални, но носи и своите неудобства за хората. Сред тях е чистотата на среда, в която живеем, в т.ч. и въздуха.

Чист ли е въздухът, който дишаме е тема, която е актуална всяка зима в големите градове, където мъглите и смога допълнително влошават условията за живот. Замърсителите във въздуха са сред причинителите на алергични реакции и респираторни заболявания.

Във все повече обществени места виждаме пречиствали на въздуха. Такива могат да бъдат използвани и във всеки дом. На пазара има редица марки, а в публикацията ще разгледаме как да изберем подходящия за конкретните нужди.

Съдържание

Какви са основните замърсители на въздуха?

Замърсителите на въздуха могат да бъдат класифицирани по различни признаци. Общо прието е да се диференцират според това какъв е техния произход, като условно се разделят на 3 групи – физически, биологични и химически.

  • Физически замърсители – за тях ще се досетите най-бързо – това са домашния прах, полените, които са силен алерген, както и фините прахови частици
  • Биологични замърсители – вируси, бактерии, акари, плесени, които са част от домашния прах;
  • Химични замърсители – газове и летливи съединения от детергенти и разтворители, лепила и др. като например – формалдехид, ксилен, толуен, РСР, бензен, стирен , азотен диоксид и др.

Какво представялява домашния прах?

Домашният прах е общо понятие, което често се споменава, когато се коментират алергии. А какво представлява той? Домашният прах е съвкупност от частици с малки размери, каквито има във всеки дом.

Внасяме ги със своите връхни дрехи и обувки, когато сме били навън и се прибираме у дома. Образува се и във всеки дом – с износването на мебелите, килими, постелки, завивки и други интериорни елементи.

Живите организми – хора и домашни любимци – също са източник на замърсители. Ежедневно падат косми, както и пърхот – и от хората и от животните. Кожата ни се обновява непрестанно и мъртвите клетки от епидермиса, които падат всеки ден,  са около 2 грама.

Органичните отпадъци в дома, в т.ч. пърхот, частици от растения, трохи от храна и други са благоприятна среда за живот на микроорганизми като бактерии, акари, плесен, към които има по-изострена чувствителност, тъй като са силен алерген.

Алегия-към-полени-сенна-хрема-домашен-прах

Акарите и техните екскременте могат да бъдат открити най-вече спалното бельо, в т.ч. възглавниците, тъй като отделената влага и топлина от главата създават отлични условия за тяхното съществуване и размножаване.

Всичко изброено формира т.нар. домашен прах, който се издига нагоре с топлия въздух и когато достигне до студена повърхност, като стените – се охлажда и пада. Именно поради това най-много прах се трупа по рамките на картини и полици за книги.

Всички тези замърсители на въздуха попадат в нашите дихателни пътища и могат да провокират алергия, раздразнение, развитие на хронично респираторно заболяване. Можем да избегнем това или поне да минимизираме риска, ако използване въздухопречиствател.

Как работят пречиствателите на въздух?

Въздухопречиствателите не са сложни уреди. В тях е интегриран вентилатор, който засмуква въздух от помещението, за да го прекара през филтри. Филтрите най-често са три – един механичен, който обичайно е пластмасов или метален и има за цел да обере по-големите замърсители, за да не нараняват по-прецизните филтри.

Филтрация

Фината филтрация се осъществява с още два вида филтри:

  • HEPA филтър – представлява фина мрежа с високоефективна механична филтрация. Проектиран е да са проектирани да улавят 99,97% от частиците с размер 0,3-микрона, в т.ч. цветен прашец, пърхот на домашни любимци, прахови акари и тютюнев дим.
  • Филтър от активен карбон – въглен с много висока порьозност – елиминира газове, летливи органични съединения, миризми и други газообразни замърсители от въздуха чрез абсорбция.

Йонизация

По-усъвършенстваните пречистватели разполагат и с йонизатор. Той произвежда отрицателни йони, които се излъчват във въздуха, за да срещнат частиците на замърсителите, които са с положителен заряд.

Когато отрицателно и положително заредените частици се доближат, те се привличат, поради противоположния заряд, слепват се и се образува нова по-голяма и по-тежка частица, която пада на близка повърхност.

Йонизоторите не филтрират въздуха, замърсителите остават в помещението, но не плават във въздиха и не ги дишаме. Йонизаторите често са компонент на въздухопречиствателите, където работят в комбинация с филтри, но и има и само йонизатори.

UV лампи

По-добрите въздухопречистватели – освен филтри и йонизация, разполагат и с UV лампа. Тя е скрита в корпуса и не се вижда, което е и мярка за безопасност. Засмуканият въздух преминава както през филтрите, така и около UV лампата.

UV лучите разрушава белтъците на живите същества и така се унищожават акари, бактерии, вируси и др. Такъв метод на дезинфекция се използва за стерилни помещения, операционни зали и др.

Какъв въздухопречиствател да изберем?

 

Какъв-въздухопречиствател-да-изберем

На първо място следва да прецените какъв е размерът на помещението, в което ще ползвате въздухопречиствателя. Тъй като филтрират въздух – т.е. газ, за всеки уред е посочено – какъв обем въздух може да пречисти за единица време – както за фини прахови частици, така и за летливи съединения – двата показателя се различават.

Капацитет на работа (CADR)

Според този капацитет може да се прецени и за помещение с какъв размер е подходящ уреда. В характеристиките обичайно са посочени, както размера на помещение – в даден диапазон – от-до, така и какъв обем въздух пречиства на час.

Прието е – пречиствателят да може да филтрира въздуха в дадено помещение – 5 пъти за един час. Ако не изберете подходящ пречиствател за помещението, то вероятно въздухът няма да се пречиства ефективно или пречиствателят ще е с неизползван капацитет.

Степени на филтрация

Друга важна характеристика, която обичайно е посочена в техническите данни, е степените на филтрация. Обичайно е посочена – двустепенна, тристепенна, 5-степенна филтрация. Но броят степени може да е подвеждащ.

Някои производители посочват за тристепенна филтрация – наличието на 3 филтъра – предварителен, HEPA – филтър и филтър от активен карбон. А други за тристепенна биха посочили двата основно филтъра + йонизация или UV лампа.

Затова винаги преглеждайте какви  методи на пречистване са интегрирани, вместо само да отчитате посочения брой и да сравнявате и съпоставяте по него.

Наличие на йонизация и UV лампа

Наличието на йонизатор и UV – лампа е безспорно предимство, но обичайно малко товари цената. Преценете дали такъв уред се вписва в предвидения бюджет.

Режими на работа

В общия случай въздухопречиствателите разполагат с 3 режима на работа – с градираща интензивност, нощен режим, който е най-тих и режим авто, при който пречиствателя работи с интензивност съобразена със степента на замърсеност.

Шум

Шумът, който се произвежда при работата на въздухопречиствателите варира в диапазона от 25 до 65 децибела. Най-тихи са на нощен режим, и ако се оставят да работят продължително. Тогава въздухът е относително чист и не се налага интензивно филтриране.

Ако има замърсяване – от цигара, проветряване, готвене, пречиствателят може да премине към по-интензивно филтриране за определено време, докато се понижи степента на замърсеност.

Смарт контрол

Някои пречистватели могат да се управляват дистанционно с приложение от телефона, както и с гласов асистент. Това е безспорно предимства, тъй като ще можете да следите за чистотата на въздуха дистанционно, ще можете да включвате уреда преди да се приберете, както и да го изключвате, когато сте далеч, ако не желаете да има включен електроуред в дома си без надзор.

Такава възможност разкриват смарт пречиствателите – Xiaomi Smart Air Purifier 4.

Подмяна на филтрите

Филтрите са основния консуматив на въздухопречиствателите, проверете с какъв живот са и дали с лекота ще можете да намерите нов филтър за уреда. За да ползвате въздухопречиствателя дългосрочно, следва да има и налични консумативи, които да не са твърде скъпи и да закупувате безпроблемно.

Екстра функционалности

Има пречистватели, които комбинират повече функции – най-често пречиствател и овлажнител в едно, без цената да е твърде висока. Такъв уред е пречиствателя (филтри, UV и йонизатор) с овлажнител – Oberon 220 – който е на доста достъпна цена.

Консумация на енергия

Темата с енергоемкостта става все по-актуална, но въздухопречиствателите не са големи консуматори на енергия и не следва да вземано под внимание.

Заключение

В динамиката на градския живот, пречиствателят на въздух не е екстра, а необходимост и фактор на здраве. Изберете функционален уред, като съобразите капацитета му с размера на помещението и предвидения за целта бюджет. Бъдете здрави и дишайте чист въздух – с пълни гърди!

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари