Как да подредите правилно трапезата си

Всеки от нас се е запитвал поне веднъж какъв е етикетът за подредба на трапезата. Имате изискани и важни гости и искате да се представите на ниво? Ето няколко съвета за правилна подредба, които вярваме, че ще ви бъдат полезни.

Долните ръбове на приборите трябва да са подравнени с долния ръб на чинията, около едининч нагоре от ръба на масата. За да избегнете скриване на прибори под ръба на чиния или купа, поставете го приблизително на един инч от страната на чинията. За да премахнете отпечатъците от пръсти по дръжката, дръжте приборите за хранене за „талията“, зоната между дръжката и края за хранене на прибора.

Чашата за вода трябва да се постави приблизително на един инч от върха на ножа за вечеряПоставете ножовете с остриета към чинията. Не поставяйте над три парчета прибори от двете страни на чинията наведнъж (с изключение на вилици, ако се използва вилица за стриди). Когато нечетен брой хора са седнали, настройките за нечетни места се поставят срещу средата на настройките за четни места.

Планът

Опитайте се да планирате настройката на масата, за да съответства на вашето меню. Когато се сервират хляб и масло, добавете чиния с масло към масата. Използвайте отделни чинии за салата, ако сервирате основното си ястие със сос.

В зависимост от повода може да искате да използвате „официална“ или „неформална“ настройка на масата. Повечето от нас рядко ще използват официална обстановка.

Покривки за маса и подложки 

Въпреки че официалната вечеря изисква покривка, на неформални вечери покривката не е задължителна. Алтернативата е гола маса с подложки.

Прибори за хранене, стъклени съдове

Ако нямате достатъчно добър порцелан и прибори за хранене, за да създадете места за гостите си, имате три алтернативи.

  1. Първият е да посетите местния магазин за парти консумативи. Повечето имат обширна колекция от официални прибори за хранене под наем.
  2. Втората е да създадете втора маса на по-малка маса с ежедневните си съдове за хранене или да използвате заети ястия и настройки за място.
  3. Третият избор, за ежедневни вечери, е да се смесват и съчетават.

Централни елементи и свещи

Цветя или купи с плодове работят добре като централен елемент. Уверете се, че централният елемент не стои толкова високо, че гостите да не могат да го видят.

Свещите, ако са предназначени да бъдат само декоративни, се поставят от двете страни на централната част. Или поставете една свещ над всяко място, ако те ще бъдат използвани като единствен източник на светлина.

Неформалната настройка на масата

Etiquette Scholar ви приветства да се насладите на най-добрите списъци с инструкции за поставяне на маса

 

При неформално хранене всички прибори за хранене се поставят на масата наведнъж. По желание на домакина приборите за десерт могат да бъдат донесени на масата върху десертната чиния.

Следва стандартна сервировка на масата за тристепенно хранене. Обърнете внимание на основното правило „отвън навътре“. Приборът, който ще се използва последен, се поставя директно до чинията, която използвате.

Вилици

И двете вилици се поставят отляво на чинията. Най-отдалечената от чинията вилица е за салата. Вилицата до чинията е за вечеря. (Моля, обърнете внимание: При по-официални хранения, където салатата се сервира след основното ястие, редът на поставяне е обратен).

Зъбците на вилиците могат да бъдат поставени надолу, в континентален стил, или нагоре, в американски стил.

Чиния за вечеря

Чинията за вечеря се поставя на масата, когато се сервира основното ястие и не е на масата, когато гостите сядат. Големи чинии, като чинията за вечеря и чинията за обяд, се поставят на около един инч от ръба на масата.

Салатна чиния

Салатната чиния се поставя вляво от вилиците. Малки чинии, като чиния за салата, рибна чиния и чиния за десерт , се поставят на около два инча от ръба на масата.

Нож за вечеря

Ножът за вечеря се поставя от дясната страна и директно до чинията и на един инч от нея. Острието трябва да е обърнато към плочата. Ако основното ястие изисква нож за пържоли, той може да бъде заменен с ножа за вечеря.

Лъжици

Лъжичката за супа е най-вдясно от външния нож.

Чиния за хляб с нож за масло

Над вилиците, над и вляво от сервизната чиния се поставя малка чиния за хляб. Разпръсквачът за масло се слага върху чинията за хляб и масло.

Стъклени изделия

Обикновено една чаша за вино се използва заедно с чаша за вода. Ако обстановката на масата не е претъпкана, има място за подреждане на стъклени съдове по начин, който желаете, като например по права линия, успоредна на ръба на масата, или диагонална линия, наклонена към ръба на масата.

Вода

Чашата с вода се поставя в позиция, най-близо до ръката, приблизително 1 инч над върха на ножа за вечеря.

Чаши за вино

Поне една чаша за вино трябва да седи отдясно и евентуално над чашата за вода.

Салфетки

Поставете салфетката в центъра на настройката за място или вляво от последната вилица.

Чаши за кафе

Поставете чаша и чинийка вдясно от настройката за място. Кафената лъжица отива вдясно от чинийката. Поставете приблизително един инч отвъд най-външното парче прибори. Горният ръб на чинийката е подравнен с горния ръб на чинията или купата . Дръжките на чашите са обърнати в позиция четири часа за лесен достъп.

Десертна лъжица и вилица

При неформално хранене, когато се предоставят два прибора за десерт, приборите се подреждат на масата или се поднасят върху десертната чиния. Десертната лъжица (или десертния нож) се поставя върху масата над чинията за хранене в хоризонтално положение, с дръжка вдясно. Десертната вилица се слага под десертната лъжица (или десертния нож), с дръжка наляво. Приборите за десерт могат също да бъдат представени на десертната чиния по същия начин като официалното сервиране.

Сол и черен пипер

Тъй като повече хора използват сол, отколкото черен пипер (а повечето хора са деснички), солницата се поставя вдясно от шейкъра за пипер, в позиция по-близо до дясната ръка. Поставянето на шейкъра за пипер е отляво на солницата, а за допълнителна дефиниция е под ъгъл над солницата. Те се поставят над капака или между две места. Тъй като солта е по-фина от черен пипер, капакът на солницата е пробит с по-малки, по-многобройни дупки, отколкото на шейкър за пипер. След като масата е настроена, следващото съображение е неформалното сервиране за вечеря.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари