Как да се справим с нарушенията в съня?

Сънят е много важен за цялостното ни здраве. Когато той е нарушен, цялото ни тяло страда от това. Безсънието ни кара да изглеждаме стресирани, неспокойни и това може да се окаже един порочен кръг.

Стресът от своя страна води до както физиологични, така и емоционални последици. Здравето ни винаги трябва да е приоритет, затова нека се спрем на няколко съвета, които биха ни помогнали в борбата с безсънието.

Съвети за сън

Направете план на съня. Опитайте се да направите съня си главен приоритет. Това ще се случи, когато направите план. Тялото ви най-добре знае кога и от колко сън се нуждаете. Пробвайте да заспите по-рано, не чакайте късните часове.

Създайте ритуал преди лягане. Осигурете си вечерна рутина, която да спазвате. Ако това не помогне, занимавайте се с нещо, което ви доставя удоволствие, точно преди лягане. Това непременно ще ви донесе наслада и спокойствие, подходящи за преди лягане. 

Поддържайте добра хигиена на съня. Съвременните ни навици ни затрудняват да се отпуснем. Изключете мобилния си телефон вечерта и не се взирайте в екрани, които ви облъчват и напрягат мозъка ви. Избягвайте дейности, които ви натоварват или ядосват, непосредствено преди лягане.

Осигурете си комфорт. Стаята ви трябва да е комфортна и уютна. Купете си убав матрак и чаршафи. Проветрете стаята си и отново не забравяйте да премахнете всички ярки светлини в стаята. 

Избягвайте стимуланти. Няколко часа преди лягане избягвайте всичко, което може да  повлияе на съня ви, като алкохол, кофеин, никотин, упражнения и тежки храни.

Направете си план за събуждане. Установете стандартно време за събуждане, към което да се придържате ежедневно, дори през уикендите. Това ще помогне да тренирате тялото си за поддръжката на качествен сън.

Управлявайте стреса. Включете практики в живота си, за да помогнете за справяне със стреса. Някои хора смятат, че ежедневната практика на медитация помага за облекчаване на стреса.

Следвайте правилото за 15 минути. Ако не можете да заспите в рамките на 15 минути, станете. Може да пожелаете да опитате бърза йога поза, няколко минути медитация или разходка около блока. Направете нещо, за да отклоните мислите си от факта, че не можете да спите, а след това опитайте отново.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари