Как фобиите се различават от други психични разстройства?

Много психични разстройства имат сходни симптоми. Въпреки това има важни разлики, които специалистите по психично здраве търсят, за да поставят точна диагноза. Тук е представен кратък преглед на разликите между фобиите и другите психични разстройства.

Психотични разстройства

Някои от психотичните разстройства, като шизофренията и халюцинативното разстройство, могат да предизвикат страхове, които по много начини приличат на фобии или друго тревожно разстройство. Хората с психотични разстройства обаче обикновено вярват, че страховете им са добре обосновани и се основават на реалността.

Възрастните с фобии или друго тревожно разстройство обикновено признават, че страховете им са ирационални. Те разбират, че обектът или ситуацията, от които се страхуват, са по принцип безвредни и че страховете им са непропорционални на действителното ниво на риск.

Обсесивно-компулсивно разстройство

За хората с обсесивно-компулсивно разстройство е обичайно да избягват определен обект или ситуация, което е характерно и за хората с фобии. За разлика от фобиите обаче обсесивно-компулсивното разстройство се характеризира с постоянна тревога и преживяване на страха, дори когато е далеч от страшната ситуация. Хората с ОКР могат да развият сложни ритуали, известни като компулсии, които смятат, че трябва да изпълнят, за да намалят тревожността си.

От друга страна, хората с фобия обикновено не мислят много за страшния обект или ситуация, освен ако не са изложени на въздействието им по някакъв начин. Те могат да се замислят за предстоящо събитие, например изнасяне на реч, което е свързано с фобията, но не изпитват постоянен страх в ежедневието.

Генерализирано тревожно разстройство

Докато фобиите са фокусирани върху конкретен обект или ситуация, генерализираното тревожно разстройство е с много по-широка основа. Хората с генерализирано тревожно разстройство се притесняват прекомерно за различни ситуации от ежедневието. Те могат да изпитват затруднения при изпълнението на задачи поради тревожното си разстройство, но не и да избягват конкретни ситуации или обекти.

Депресия

Хората с депресия могат да проявят симптоми на фобии, като например затваряне в себе си. Много хора с депресия се затварят в себе си, като предпочитат да останат сами вкъщи, вместо да прекарват време с приятели.

Хората с депресия обаче всъщност не се страхуват от определена ситуация. Ако бъдат принудени да участват, те могат да се насладят или да не се насладят на ситуацията, но няма да проявят фобийна реакция. Те просто нямат интерес да участват.

Биполярно разстройство

Тревожността е често срещан симптом на биполярното разстройство, особено по време на маниакални епизоди. Тя обаче рядко се проявява като страх от нещо конкретно. Биполярното разстройство е комплексно състояние с множество специфични симптоми, които не са налице при хората с фобия.

Разстройства на храненето

Възможно е да имате специфична фобия от един или повече хранителни продукти. Тази фобия е известна като цибофобия или страх от храна. Освен това някои хора със социално тревожно разстройство, по-рано известно като социална фобия, могат да изпитват неудобство да се хранят пред други хора. Тези фобии могат да предизвикат симптоми, които наподобяват хранително разстройство.

Разстройствата на храненето обаче не се дължат на страх от храна или страх от хранене на обществени места. Обикновено човек с хранително разстройство има изкривена представа за собственото си телесно тегло и форма. Именно тази изкривена представа за себе си води до хранително разстройство.

Лечение и помощ

Диагностицирането на дадено психично разстройство често е сложно и изисква структурирана оценка и клинична преценка на специалист. Много психични разстройства имат сходни симптоми, а при едно и също лице може да са налице няколко разстройства. Затова е много важно да се обърнете към квалифициран специалист по психично здраве, който да постави точна диагноза и да проведе правилното лечение.

 

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари