Как Витамин D помага в лечението на рак яйчниците

Туморите на яйчниците имат едни от най-високите нива на смъртност сред всички злокачествени образувания при жените. Една от причините за това, е че те настройват защитните сили на организма срещу самия него. Въпреки това японски учени предполагат, че Витамин D може да се бори ефикасно срещу това коварно заболяване. Това е процес наречен перитонеални метастази.

По време на този този процес туморните клетки се отделят и започват да се движат на други места , като стените на перитонеума или диафрагмата. Раковите клетки преминават през защитата им и се „прилепят“ към тях, като започват да се размножават. Това е процеса на метастазиране на рака – разпространението му в организма.

Японски учени са открили, че витамин D не само противодейства на този процес, но и възстановява свързаните с рака клетки до първоначалното им състояние. По този начин се засилва бариерния ефект на тези клетки и се нарушава процеса на ракови метастази. Следователно терапията с витамин D е полезно допълнение към лечението на рак на яйчниците.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари