Каква е разликата между бялото злато и среброто?

Понякога изборът на идеалното бижу е по-труден, отколкото сте очаквали

Толкова много красиви възможности могат да предизвикат нерешителност у най-добрите от нас! Може би сте привлечени от блестящите нюанси на бялото злато и среброто, но не сте сигурни в разликите, които правят всеки метален състав уникален. Ето малко информация за разликите, която ще ви помогне при вземането на решение!

  • Външен вид

Стерлинговото сребро и бялото злато са красиви, гладки метални комбинации, които са привлекателни за всеки, но особено добре допълват по-хладните тонове на кожата. Макар че и двете са сходни по оттенък, можете да различите среброто с проба 925 по малко по-светлия му оттенък.

  • Състав

Стерлинговото сребро е 92,5 % чисто сребро и 7,5 % сплав, обикновено мед. Можете да разграничите среброто и бялото злато, като потърсите скритата цифра 925 върху бижуто, указваща състава на среброто. Бялото злато всъщност е жълто злато, комбинирано със сплав като никел, сребро, платина или паладий.

Помислете за сравнение на 18-каратово жълто злато с 18-каратово бяло злато: жълтото злато може да е комбинация от 75% злато, 10% мед и 15% сребро например. Бялото злато, от друга страна, може да показва проценти от 75% злато, 20% паладий или сребро или друга сплав и да съдържа само 5% мед. Бялото злато често се покрива и с родиево покритие, за да се подпомогне запазването му.

  • Дълготрайност

Среброто ще издържи десетилетия при правилна грижа. Тези изделия могат да се носят под дъжда или под душа без особени притеснения, но не забравяйте да ги пазите от хлор, агресивни химикали и дори от солена вода. Правилното почистване ще спомогне за поддържане на блясъка и ще запази среброто ви за тридесет или повече години.

Можете сами да почистите среброто от стерлинг с 2 супени лъжици сода за хляб в купа с половин чаша бял оцет. Накиснете за два до три часа и след това изплакнете с вода. Избършете внимателно и подсушете с мека кърпа.

Простите домашни методи за почистване на бяло злато ви насочват да измиете внимателно изделието си с мек сапун и топла вода, като го накиснете за 25 минути, преди да използвате четка за зъби с мек косъм. Изплакнете и подсушете с мека кърпа!

Почистването в домашни условия обаче може да не е достатъчно за вашето изделие от бяло злато. Родиевото покритие на бялото злато го прави по-устойчиво на надраскване, но може да бъде податливо на износване и избледняване: получаване на жълтеникав оттенък.

  • Цени

Бялото злато е по-ценно поради състава си от 75% чисто злато, както и поради евентуалното използване на никелова сплав. От друга страна, ако сте на пазара за нещо малко по-висококачествено и търсите финансова стойност във времето, бялото злато е вариантът за вас! И двата вида бижута са отлични и ще блестят в продължение на години при правилна поддръжка.

Разгледайте богатата гама от дамски пръстени от бяло злато и сребърни дамски пръстени на Shine.bg – надеждният онлайн магазин за бижута.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари