Каква е заплатата на един депутат

Разликата между средната заплата в България и средната заплата на един депутат е почти 6 пъти в полза на народния представител. Данните сочат, че един народен избраник взима около 11 200 лева на фона на 1787 лева за средностатистическия българин. Огромната разлика се дължи на редицата добавки, които взимат депутатите.

Преизчисляване на депутатското възнаграждение се прави на всеки 3 месеца, като правилото е да е колкото три средни заплати в обществения сектор. Участието в парламентарна комисия носи 15% увеличение. С 5% се увеличава възнаграждението ако има участие в подкомисии, работни групи, както и комисии с временен характер. Още по-големи заплати взимат председателите на парламентарните групи.

Основната заплата на председателя на Народното събрание е 8649 лева. Законовото право относно по-голямото възнаграждение за по-голям трудов стаж също важи. Научните степени „доктор“ и „доктор на науките“ носят 10% и 15% увеличение.

3720 лева се получават и за допълнителни разходи – наемане на консултанти, съветници, наеми. Добавки има и за транспорт.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари