Какво ни кара да изглеждаме по-стари

Непрекъснатото гледане на телевизия

Заседналия начин на живот може да ни осигури трупане на килограми, което води до хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови проблеми, хипертония. С напредване на възрастта този риск се увеличава. Мускулните клетки не са така ефикасни и физическата ни сила намалява. Поддържането на физическа активност през целия живот помага в напреднала възраст имунитетът, мускулната маса и нивото на холестерола да са сходни на тези на младите хора.

Като съвет можем да ви дадем поне по три пъти в седмицата, за 30 минути, да практикувате някакъв спорт.

Малко часове сън

С напредване на възрастта ние ставаме по-трудно адаптивни към промените. Трябва ни и повече сън за да се възстановим. Той стимулира обновяването на клетъчно ниво, което е абсолютно условие за правилната мозъчна дейност. Не на последно място, ако сме вечно недоспали риска от хронични заболявания се увеличава. Оптималната продължителност на съня е 7 часа, като трябва да се отбележи, че това е индивидуална потребност. Има хора, на които им са нужни повече време, а на други само няколко часа. За да не ви се разстрои организма, стремете се да не променяте часовете на ставане и лягане.

Не пушете

Има много проучвания, които доказват вредата от цигарите. Едно от тях доказва, че жените пушачки стигат до менопаузата с 1 – 2 години по-рано. Тютюнопушенето намалява тонуса на мускулатурата. Ако все пак нямате сили да спрете цигарите, намалете ги до минимум. Опитайте да ги заместите с друг навик, който не е вреден.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари