Какво отбелязваме на днешната дата в България?

Днес, на 29-ти октомври, отбелязваме деня на бесарабските българи. По този повод Изпълнителната агенция за българите в чужбина с подкрепата на Столична община, Центъра на бесарабските българи в България и Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи, организираха еднодневен фестивал. На него имаше щандове с традиционни бесарабски вина и ястия, както и много други изненади. Тази дата е празник за онези наши сънародници, които повече от 200 години живеят извън България, но не са престанали да пазят и да предават през поколенията любовта към прародината.

На този ден отбелязваме и тъжен повод – годишнина от самоубийството на Пейо Яворов през 1914-та година. Поетът е погребан в Централни софийски гробища, заедно със съпругата си Лора Каравелова. Причината за самоубийството на Яворов е съдебният процес след като Лора се застрелва на 20.11.1913-та година, в който той е заподозрян като убиец. Когато Лора се самоубива, талантливият поет прави първи опит да сложи край на живота си, като оставя предсмъртно писмо, което гласи: “Моята мила Лора се застреля сама. Ида и аз подир нея.” Изстрелът обаче само пронизва слепоочието му и той ослепява. Вторият опит е успешен, след като Яворов взима голяма доза отрова и се застрелва.

На 29.10. тази година връщаме часовниците с час назад и преминаваме от лятно към зимно часово време. Това ще стане в 04:00 часа след полунощ, когато електронните часовници автоматично ще се върнат на 03:00 часа. Припомняме, че през март 2019-та година Европейският парламент гласува за отпадането на сезонната смяна на часа, но държавите членки все още не са решили дали да преминат на изцяло лятно или зимно часово време.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари