Какво се промени в Ефбет лига след разширяване на формата?

След като приключи сезонът в българското първенство и няколко седмици преди старта на следващото, обикновено идва време за анализи и равносметки. А в този случай те трябва да се търсят, защото сезон 2022/23 донесе промяна във формата – първият ни ешелон се завърна към традиционния брой от 16 отбора, без обаче да отхвърля наложения сравнително отскоро плейофен етап след края на основната кампания.

Какво освен увеличения брой мачове се промени? Поглед към последните Ефбет лига резултати показва някои интересни тенденции.

Гостите вече печелят по-често

Нашата “А” група винаги си е била първенство със силно изразен домакински фактор. Но през изминалия сезон ситуацията се попромени – на 10 мача почти всеки трети завърши с успех за гостуващия тим. При изиграни общо 282 двубоя със знак 2 приключиха 84 – това прави 29,78%. За сравнение взимаме предишния сезон, в който в елитния ешелон се състезаваха 14 клуба. Тогава за 221 срещи бяха регистрирани само 52 “двойки” – около 23,5 на сто. Разликата по този показател е осезаема, не е за пренебрегване.

В същото време относителният дял на равенствата е намалял. През последния сезон те са 67 или около 23,75%. Тази стойност е по-ниска отколкото при някои от водещите шампионати в Европа. А за 2021/22 процентът на хиксовете беше 27,6% – 61 двубоя завършиха без победител. Казано по друг начин, броят на мачовете е скочил с повече от 60, но броят на ремитата – само с 6. Ако погледнем само плейофите, то през последната година най-много равенства са регистрирани в първата шестица (6 от 15 мача), докато година по-рано най-голям брой хиксове имаше във втората група (6 от 12 мача, точно 50%).

Тези разлики все пак не описват някаква качествена разлика. Такава може да се открие във факта, че преди последния кръг цели 4 въпроса в Efbet лига не бяха получили отговор:

  1. Кой ще стане шампион;
  2. Кой ще завърши на трето място и съответно ще се класиране директно в Европа;
  3. Кой ще завърши седми и ще играе бараж за място в Лигата на конференциите;
  4. Кой ще остане 14-ти и ще играе бараж за оцеляване.

Фактът, че последните мачове носеха толкова много интрига поне на хартия, говори за българското първенство. Но нивото на играта по българските терени със сигурност не се повиши значително.

Резултатността остава ниска

Българското първенство продължава да си е едно от най-постните в Европа по отношение на средния брой на отбелязаните голове. През 2021/22 бяха реализирани по 2,44 попадения на мач, а въпреки разширения формат тази статистика падна още надолу през 2022/23 – 2,36. А средната резултатност е показател за качество – във всички Топ 5 лиги в Европа тя най-малкото е над 2,50.

Ще си послужим с още един показател – колко мачове са приключили под тази линия и колко – над нея. Казано на “тотаджийски” език – колко срещи са завършили under и кои са излезли като over при букмейкърите. И тук вече почти не намираме разлика между последния сезон с 14 отбора и следващия, в който броят им беше увеличен до 16. Броят на нискорезултатните мачове за изминалата кампания е 165 – това прави 58,5% от 282 изиграни срещи. За 2021/22 бяха записани 127 “ъндъра” или 57,5% при 221 двубоя. Виждаме, че дори има леко повишение на постните двубои, но разликата не е съществена. И още веднъж, като се сравним с големите първенства, при всички тях съотношението е много по-изравнено – дори и мачовете под 2,5 гола да преобладават, ситуацията е почти “фифти-фифти”.

Но за да завършим с позитивна нотка, трябва да отбележим, че по време на плейофите съотношението е малко по-различно. Отново “оувърите” са под 50%, но не толкова много под половината – 19 от 42 мача в трите групи са приключили с поне три реализирани попадения. А през 2021/22 в заключителната фаза на шампионата бяха записани само 14 резултатни срещи от общо 39.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари