Кметът на Лондон: Брекзит ни струва над 140 милиарда

Излизането на Великобритания от ЕС е свило икономиката на страната с 6 % досега, което значи годишна загуба от 140 милиарда паунда или 178 милиарда долара. Това каза кметът на Лондон, Садик Кан.

Кан е член на опозиционната Лейбъристка партия, която гласува против Брекзит в референдума през 2016 г., а данните са от доклад на икономическата консултантска организация Cambridge Econometrics.

„Сега е очевидно, че Брекзит не работи. Това, което получихме се оказа, че влачи икономиката ни надолу и увеличава цената на живота.“ каза Кан преди официалното изявление.

Според проучвания за предстоящите в края на годината избори, лейбъристите засега водят пред Консервативната партия на настоящия премиер Риши Сунак, но все още не е ясно как смятат да сближат страната с ЕС.

Цифрите, които се посочват в новия доклад са по-високи отколкото досегашни прогнози.

Британският национален институт по икономика и социални изследвания прогнозира, че Брекзит е намалил размера на икономиката с 2-3 %, което ще се увеличи до 5-6 % през 2035 г.

Анализ на Джонатан Хаскъл, от Баната на Англия, изчислява, че Брекзит е затруднил бизнесинвестициите така, че да намали БВП на страната с 1.3 % към края на 2022 г. –  еквивалент на 1000 паунда на домакинство на година.

Според Cambridge Econometrics годишният ръст на икономиката ще спадне с 0.4 процентни пункта между днес и 2035 г.,  безработицата ще се увеличи с 3 милиона, а инвестициите ще намалеят с една трета.

Оценката на влиянието на Брекзит върху икономиката обаче се затруднява от Ковид-пандемията, която настъпва месеци след като Великобритания официално напусна ЕС, в началото на януари 2020 г.

Източник: Reuters

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари