Кои храни не е препоръчително да ядете сутрин?

Неслучайно хората казват, че закуската е най-важното ядене за деня. Балансираната, здравословна и засищаща закуска ще ви поддържа жизнени, концентрирани и енергични през целия ден. Но противно на някои очаквания, има храни, които диетолозите не препоръчват да ядете сутрин. Ето и списък на тези храни.

Захарни зърнени закуски
Ако закусите с купичка зърнени храни, най-вероятно ще огладнеете много скоро след закуската. Те съдържат рафинирано брашно, което означава, че са с ниско съдържание на фибри. В тях има също високо съдържание на захар и ниско съдържание на протеини.

Колбас
Колбасите са преработени меса и храненето с тях повишава риска от хронични заболявания и рак. В тях се съдържат подправки, ароматизатори, добавки и високо съдържание на натрий, което е причина за високо кръвно налягане. Също така, те имат високо съдържание на наситени мазнини, което може да доведе до повишение на лошия холестерол и много празни калории. В яйцата, киселотоло мляко и ядковото масло (бадемово или слънчогледово масло) има достатъчно протеини. По-добре е да си ги набавите от тях.

Пшеничен хляб
Пшеничният хляб не е направен от пълнозърнеста пшеница, а е просто рафиниран бял хляб. Храненето с него води до повишение на кръвната захар, след което следва спад. По-добре е да го заместите с хляб с цели зърна.

Плодов сок
Изстискването на плодовете води до премахването на всички фибри от тях. От него ще получите обаче цялата захар и калории. Пиенето на една чаша портокалов сок е равно на изяждането на около 5-6 портокала, което означава прием на над 300 калории.

Кроасани
Кроасаните са пълни с калории, наситени мазнини и захар. Те не засищат, а само залъгват глада.

Ароматизирано кисело мляко без мазнини
Киселото мляко има високо съдържание на протеини и калций, затова е добра идея да се храните с него. Но е добре да избягвате ароматизираните кисели млека без мазнини, защото там има повече захар.

Готови смути или протеинови шейкове
Уж в смутитата и шейковете има плодове и зеленчуци, но всъщност те съдържат плодови сокове вместо истински плодове. Там диетичните фибри ги няма. По-добре е да не купувате готови такива, а да си ги направите сами вкъщи. Не е трудно – смесвате вода или мляко с източник на протеини (лъжичка протеин на прах, извара, кисело мляко), здравословна мазнина (семена от чиа, ядки, семена, ленено семе, авокадо), плодове и зеленчуци.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари