Кой е най-добрият град за живеене в света?

Доклад на Economist обяви Виена за най-добрият град за живеене в целия свят.

Украинската столица Киев е изключена от класацията тази година заради войната. Столицата на Ливан Бейрут беше опустошена от експлозия в пристанище през 2020-та г. и в момента се бори с финансовата криза. Тя не беше включена в класацията поради тази причина.

Москва и Санкт Петербург останаха много надолу в класацията заради западните санкции. Окланд падна на 34-то място заради ограниченията породени от коронавирусната пандемия.

В началото на 2021-ва австрийската столица е паднала до 12-то място, защото музеите и заведенията са били затворени. През 2018-та и 2019-та тя е била на първо място. Стабилността, добрата инфраструктура, доброто здравеопазване и многото възможности за култура и забавление са помогнали на града отново да завземе първото място в класацията.

Шест от първите десет града са европейски. След Виена се нареди датската столица Копенхаген и швейцарският Цюрих. Швейцария участва и с Женева, която се е наредила на шесто място. Германският Франкфурт е седми, а холандският Амстердам – девети.

Третата позиция е заета от канадския град Калгари, Ванкувър е на пето място, а Торонто на осмо. Десетото място зае японската Осака и австралийският Мелбърн. Париж се издигна 23 места нагоре, като се нареди на 19-то място. Белгийската столица Брюксел взе 24-тото място след канадския Монреал.

Лондон е 33-тият най-годен за живеене град, а испанските Барселона и Мадрид се наредиха на 35-то и 43-то място.

Италия се класира с Милано на 49-то място, а Ню Йорк на 51-во. Пекин зае 71-во място.

Войната в Украйна попречи на други градове в Източна Европа да влезнат в класацията, защото те бяха счетени за по-малко стабилни.

Последното място като най-малко пригоден за живеене град в света зае разкъсваната от война столица на Сирия – Дамаск.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари