Медицинските работници от Спешна помощ излизат на национален протест

Днес пред здравното министерство ще се проведе национален протест на медицинските работници от ЦСМП. В него ще вземат участие лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари, шофьори на линейки. Протестните действия съвпадат с Деня на българския лекар.

Исканията им са по-достойно заплащане и по-добри условия на труд. Преди няколко седмици служебния здравен министър Асен Меджидиев увери че са осигурени допълнителни средства за увеличение на октомврийските заплати. Средното увеличение на допълнителното трудово възнаграждение е 600 лева за лекарите, 400 лева за фелдшерите, 360 лева за сестрите, 170 лева за парамедиците, 150 лева за шофьорите на линейки и 120 лева за санитарите.

Паралелно с протестите ще бъдат връчени отличията на Българския лекарски съюз, като най-голямото признание е наградата „Лекар на годината 2022“.

Каузата на съюза тази година е „Българската коледа“, като всички събрани средства ще бъдат дарени за нея. Церемонията ще се състои в Националния исторически музей. Инициативата стартира през 2003 година, като основната и цел е да помага на тежко болни деца и закупуване на животоспасяваща апаратура.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари