Множество протести на земеделци в Сърбия

Протест на земеделци в Нови Сад има опасност да стане по-радикален. Протестиращите очакват резултати от разговорите на техни представители с премиера Ана Бърнабич. Протести има също в Суботица, Панчево и Крагуевац. Земеделците в Лапово чакат на тракторите си отговор, а фермерите от южен Банат са блокирали пътищата. Но засега няма резултат от разговорите и институциите мълчат. Земеделците протестират от седмица.

Министърът на земеделието Бранислав Недимович беше обещал, че ще вземе мерки, но това още не се е случило. Затова фермерите заявиха, че няма да махнат тракторите си от центъра на Нови Сад. Те искат писмени гаранции за обещанията на властта. Другото искане е да бъде обявено бедствено положение заради сушата. Земеделците заявиха, че са в позиция да изискват, защото осигуряват храна за страната.

Фермерите не са доволни от състоянието на земеделието в Сърбия, което за тях е унизителното и отчайващо. Те искат цената на слънчогледа да не е по-ниска от 700 евро за тон, а горивото за есенна работа да е 170 динара (1,45 евро). За пролетната сеитба те искат да бъдат освободени от акциз върху горивата.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари