Намаляване на разходите при вентилационните системи

Имате бизнес и често ползвате вентилация? Качествените вентилационни системи са добра инвестиция, защото поддържат чистотата и подвижността на въздуха. Но е важно да знаете някои неща, които ще ви помогнат във връзка с енергийната ефективност и намаляването на разходите при използване на вентилационни системи.

Защо да монтирате вентилационни системи?
Полезно е да знаете, че има възможности за регенерация на отпадъчната топлинна енергия, която се съдържа във въздуха на помещенията. Проветряването и климатиците не са достътъчни за осигуряване на достатъчно добра въздушна среда в помещенията. Достъпът на свеж въздух е ограничен от изолациите, които се слагат с цел енергийна ефективност и намаляване на разходите. За осигуряване на качествена въздушна среда с пресен въздух, нормален въздушен баланс и поддържане на комфорта, най-добре е да се монтират качествени вентилационни системи.

Какви видове вентилационни инсталации има?
Ако сте решили да инсталирате вентилация, трябва да сте наясно с различните видове, за да изберете най-подходящия вариант за вас. А той зависи от предназначението на помещението, вашите нужди и отделения бюджет. Изискванията за енергийна ефективност стават все повече, затова при изграждане на вентилационни и климатични инсталации, все по-предпочитани стават тези, които регенерират топлина. Във въздуха на помещенията има топлинна енергия, която не се изхвърля навън, а се връща отново. Това спомага за намаляване на енергийните загуби и повишаване на енергийната ефективност. Някои от тях са т.нар. балансирани вентилационни системи.

Вентилационни системи, които регенерират топлинната енергия
Вентилациите служат за ограничение на неприятните миризми. Също така, те пречат на процеса по образуване на конденз. Във вентилационния блок има вентилатори за засмукване на мръсния въздух и филтри за пречистване на постъпващия външен въздух. Замърсеният въздух се отвежда навън. А вентилационните инсталации с регенерация на топлина осигуряват едновременното равномерно подаване на пресен въздух и отвеждане на замърсявания при по-малки енергийни разходи. Оползотворяването на отпадната топлинна енергия става чрез топлообменници, за изработването на които се използват материали с висок коефициент на топлопроводност и с добри топлообменни свойства.

Къде е най-добре да се монтират вентилационните блокове?
Препоръчително е вентилационните блокове да бъдат монтирани на закрито вътре в самата сграда, но в краен случай може и на открито, извън сградата. В случай, че има специално предназначени машинни помещения, които се намират в приземната част на сградата, най-добре е монтажът да стане там. Ако нямате машинно помещение, монтирането може да стане в сервизни помещения, например в някой склад. Съветваме ви да търсите професионалисти, които могат да се запознаят с характеристиките на помещението ви и да дадат най-добрия съвет според тях.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари