Напрежение между Гърция, Русия и в България

И Гърция, и България изгониха руски дипломати. Последствията от това са напрежение между Гърция и Русия, както и между българските депутати.

Руският посланик в Атина и ръководителят на известна руска медия заявиха, че Гърция не е добра дестинация за лятна почивка заради вълната от русофобия там, която се поддържа от медиите и правителството. Затова руските туристи вече няма да посещават страната. Според туроператорите е имало малко руски туристи, които са имали желание да посетят южната ни съседка това лято, но те са се отказали.

Русия отговаря на мярката на Гърция срещу 12 руски дипломати, която се извърши преди месец, като от своя страна изгонва 8 гръцки такива от Москва.

Опозиционни гръцки депутати и политически наблюдатели твърдят, че Гърция не може да спре работата на консулските мисии в Русия, защото дипломатите обслужват и украински граждани от гръцки произход, които временно се намират на руска територия. Повечето са от Мариупол и желаят да пристигнат в Гърция.

От България са изгонени 70 руски дипломати, което според Корнелия Нинова е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържание“. Лидерът на партията призова всеки, който твърди, че има решение на МС за гоненето на дипломатите да го докаже. “Ние – членовете на МС от БСП категорично заявяваме, че такова решение не е взимано и обсъждано на Министерски съвет”. Както вече стана ясно, БСП повече не са съгласни на коалиция с ПП заради днешната случка с руските дипломати. Те са склонни на компромис единствено, ако Кирил Петков не е предложен отново за премиер.

Мненията в България са противоречиви, като според някои това действие е напълно логична постъпка, докато според други то ще попречи на България за в бъдеще много сериозно. Според някои конфликтът между Русия и Украйна ще приключи все някога, но от взетите решения по това време ще има последствия.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари