Обзор на посещението на Марк Помпейо в България

Марк Помпейо, бивш секретар на САЩ гостува на енергиен форум у нас. По време на мероприятието Помпейо почете Михаил Горбачов, които почина на 91 годишна възраст, като обяви, че лидерът му напомня за времената, в които е бил войник. По думите му, Горбачов е имал голям принос за една свободна Европа и същевременно е открил нови хоризонти за Русия.

Следващата тема, която се коментира от секретаря беше темата за военния конфилкт в Украйна. Помпейо смята, че Русия е започнала да атакува Украйна, защото Джо Байдън и ръководеният от него кабинет не са проявили решителност, за разлика от Тръмп. Секретарят определи Путин като последователен лидер.

Помпейо даде оценка и на последната година в България, като я определи за трудна. Икономиката е разклатена, както и енергийните доставки, които зависят от Русия и Путин. Националната сигурност на страната ни също не е на нужното ниво и е необходимо да се вземат мерки. Въпреки това, държавният секретар изрази положителни прогнози за изхода от тази ситуация. Според него, България съвсем спокойно може да осигури независимост по въпроса с енергетиката на Югоизточна Европа и изрази мнение, че страната ни може да добива шистов газ.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари