Пандемията е увеличила пушачите в Германия

Изследване показва, че делът на пушачите в Германия е станал по-голям през пандемията от коронавирус.

Над една трета (34,5%) от хората над 14-годишна възраст в страната пушат. Преди пандемията да избухне в началото на 2020-та година, делът им бил около 27 на сто. Представителното проучване (ДЕБРА) за поведението на пушачите продължава и в момента.

Директор на изследването е епидемиологът Даниел Коц, който се уплашил от резултатите. Според него това са бивши пушачи, които отново са се върнали към вредния навик заради стреса и тревогите, причинени от пандемията. Но в Германия тенденцията на нарастване на броя на младите хора, които никога не пропушват се запазва. Това не било така през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

Директорът на Германския център по проблемите на зависимостите (Кристина Румел) каза, че все по-малко младежи пушат, но при възрастните е точно обратното. Според нея държавата не се бори достатъчно с тютюнопушенето чрез мерки за превенция и изостава в международно отношение. Тя мисли, че трайното намаляване на употребата на тютюневи изделия трябва да залегне като водещ приоритет в здравната политика на Германия.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари