Последните събития в Украйна

За среща с Владимир Зеленски пристигнаха в Украйна Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги.

Тримата европейски лидери искат да отхвърлят критиките в самата Украйна за начина, по който реагират на войната. Шолц каза пред германския вестник Bild, че искат да покажат не само солидарност, но и да уверят, че помощта – финансова, хуманитарна, но и когато става дума за оръжия – ще продължи.

Надеждите на Украйна за членство в ЕС

Посещението е ден преди Европейската комисия да направи препоръка за статута на Украйна като кандидат за членство в блока.

Тримата лидери ще проведат разговори с Владимир Зеленски за по-нататъшна подкрепа за Украйна и нейното желание за присъединяване към ЕС.

В Киев към тримата ще се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис.

Посещението им идва ден преди Европейската комисия да приеме становище дали Украйна ще получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Боевете в Източна Украйна продължават

По-рано украинската армия заяви, че Русия е съсредоточила основните си ударни сили в северната област Луганск и се опитва да атакува в девет посоки едновременно. Министерството на отбраната на Русия обвини украинските сили, че възпрепятстват усилията за евакуация на цивилни, укриващи се в химическия завод в Северодонецк. Битката за контрол над града продължава от седмици.

Военна подкрепа за Киев

Президентът на Украйна Зеленски изрази благодарност за подкрепата от 1 милиард долара, обявена от САЩ:

Във всичките си международни контакти се възхищавам на действията на нашите защитници. Светът наистина иска да се научи от украинците как да се бият и как да побеждават. През 112-те дни на тази война украинската армия доказа, че смелостта и мъдростта на бойното поле, заедно със способността за тактически побеждаване на врага, дават значителни резултати, въпреки предимството на руската армия по отношение на броя на войските и техниката“.

Украинската полиция предотврати терористична атака срещу ръководството на страната

Националната полиция на Украйна е предотвратила терористичен акт, който се готви срещу ръководството на страната, заяви първият заместник-министър на вътрешните работи на Украйна Евхен Йенин, цитиран от Интерфакс-Украйна.

Още през март правоприлагащите органи в Украйна съобщиха за повече от 10 неутрализирани опита за убийство срещу украинския президент Владимир Зеленски след инвазията на Русия на 24 февруари. В началото на март западните служби разполагаха с информация за поне три такива случая и опити на саботажни групи да проникнат в така наречения правителствен квартал на Киев.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари