Повече отбори, по-малко голове! Какво още виждаме от българското първенство?

През този сезон първият ешелон възпри пак класическата формула с 16 отбора. От много клубове настояваха за връщане на традиционния формат на “А” група и ето че го получиха. Наистина, не е съвсем същото, защото ни очакват плейофи след края на редовния сезон, както се наложи като тенденция в последните години. И все пак завръщането към класиката беше аргументирано с идеята да се даде шанс на повече отбори и да се повиши качеството на футбола.

Дали обаче подобни очаквания се оправдаха? Засега е рано за генерални изводи, тъй като трябва поне да завърши шампионатът. Но дотук 7 Спорт откроява ясно поне една тенденция – българското първенство става все по-постно откъм голова продукция. Достатъчно е да се сравнят статистиката за сравнително сходен като размер пакет от мачове. Така например за редовния сезон на кампания 2021/22 са изиграни 182 мача, в които са реализирани 445 гола – това прави 2,44 средно на мач. Със сигурност това е ниска резултатност, но тя пада още повече в рамките на настоящия шампионат – за 23 кръга са се провели 184 двубоя, в които са отбелязани 426 попадения – средно по 2,31. Така че за момента повече отбори в елита всъщност носят по-малко голове.

В България преобладават under резултатите

Логично е при ниска средна резултатност по-голямата част от мачовете в Първа лига да предлагат малко голове. Стандартните голови линии на букмейкърите минават около границата 2,5 – под 2,5 означа две или по-малко попадения, а над 2,5 – три или повече. Е, в България категорично преобладават т.нар. Under изходи – за 23 кръга са регистрирани 109 мача, в които са вкарани под 3 гола. Това прави близо 60% от всички изиграни срещи към този момент. Доста сериозен дял – за сравнение във водещите топ 5 лиги в Европа най-ниска резултатност имаме в Испания, където “ъндър” са около 55% от мачовете.

Казано по друг начин, само в 75 мача бяха вкарани три или повече попадения. Същият брой са двубоите, в които и двата тима са отбелязали в мрежата на противника. Въпросът “Ще вкарат ли и двата отбора?” е сред любимите на играчите, като за мачовете от нашия шампионат очевидно е по-вероятно да се даде отговор “Не” – той отново излиза верен в близо 6 от всеки 10 двубоя. А фактът, че имаме 5 участника в първия ешелон, които са вкарали по-малко попадения от броя на срещите, които са изиграли, говори също ясно в тази посока.

Всеки девети мач в нашето първенство завършва без голове

Ако се чудим защо по европейските стадиони виждаме пълни трибуни, а тук – предимно празни седалки, то можем да намерим обяснения в много посоки. Без съмнение лошите условия на съоръженията в България са основен фактор за ниската посещаемост. Но също така липсата на голове обяснява и липсата на хора по трибуните. Та у нас за 23 кръга са регистрирани 20 нулеви равенства – това означава, че приблизително всеки девети мач завършва 0:0. А това отново е твърде висок процент.

Разбира се, качеството на играта не се определя само от броя на головете. Но те са атракцията, която привлича зрителите и ги кара да си пуснат телевизора или да отидат на стадиона. Така че механичното увеличаване на отборите в първенството в никакъв случай не подобри зрелището. Поне засега.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари