Позицията на Еди Рама за новото френско предложение

Албанският премиер Еди Рама отново се изказа остро срещу България. Повод за това е новото френско предложение относно преговорите между Северна Македония и нашата страна за влизането на РСМ в ЕС.

Рама отбеляза, че България е можело да се държи по-европейски. Tой постоянно критикува българските власти за ветото над Северна Македония.

„Вие имате проблем с моя начин на изразяване, аз с начина, по който България иска да решава двустранните въпроси. Или вдигнете ветото, или ще ме търпите“ – каза Рама.

Всички тези изказвания обаче са неприемливи за лидера на опозиционната Демократическа партия на Албания и бивш премиер Сали Бериша. Той се извини на България заради тях и каза на пресконференция, че Рама не представлява мнението на албанците.

„От името на албанската опозиция се извиняваме на българското правителство и народ и гарантирам, че това не е мнението на албанците, а на един авантюрист. Човек, който не познава никакви принципи, не знае какво е приятелство между страните. Не ми се струва оправдано премиерът да казва „срам за българите и България“, освен ако не е човек, който унижава всеки албанец с решенията си“ – заяви Бериша.

Рама изрази мнение, че новото френско предложение е напълно приемливо и трябва да се приеме без колебание. Обществото в Северна Македония трябва да се почувства напълно освободено, защото задънената улица е преодоляна и някои нюанси, които направиха предишното предложение неприемливо, са елиминирани“, изрази мнението си албанският премиер.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че е готова за преговори, които касаят европейската интеграция на Албания и Северна Македония. Според нея РСМ и България са близо до консенсус, който ще отвори пътя за присъединяването на двете страни към ЕС.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари