Президентът на Беларус си гарантира доживотен имунитет срещу разследване

Президентът на Беларус, Александър Лукашенко, подписа нов закон, който му гарантира доживотен имунитет срещу криминално преследване и не допуска опозиционни лидери, живеещи извън страната да се кандидатират на бъдещи президентски избори.

На теория, този закон може да се приложи към всеки бивш президент и членовете на семейството му, но де факто обслужва единствено 69-годишния Лукашенко, който управлява Беларус от почти 30 години.

Законът изглежда цели да засили властта на Лукашенко и да премахне евентуални претенденти за позицията в следващите избори, които ще се проведат през 2025 г.

Законът затяга изискванията към кандидат-президентите и прави невъзможно да се кандидатират опозиционните лидери, които са избягали в съседни страни по политически причини. Само граждани на страната, които са живели там в последните 20 години и никога не са имали статут на пребиваващи в друга държава могат да се кандидатират.

През август 2020 г., когато Лукашенко беше избран за шести път, протести разтърсиха страната, а опозицията обяви изборите за фалшифицирани. Властите тогава задържаха над 35 хиляди души.

В новия закон се казва, че ако президентът напусне властта „ не може да му се търси наказателна отговорност за действия, извършени във връзка с използване на президентските му правомощия“. Президентът и семейството му ще получат доживотна държавна защита, медицински грижи и застраховки. След като напусне поста, президентът автоматично става постоянен доживотен член на горната камара на парламента.

Опозиционният лидер Светлана Тихановская, която избяга в Литва през 2020г. каза, че този закон е отговорът на Лукашенко на „страха от неизбежното бъдеще“ и той се страхува от това, което може да се случи с него след като напусне властта.

„Лукашенко, който разруши съдбите на хиляди беларусци ще бъде наказан според международните закони и никакъв имунитет няма да го защити от това, просто е въпрос на време.“ казва тя.

Лукашенко също е обвинен и в участие в отвличането на деца от окупираните от русия Украински територии, а опозицията разследва изчезването на негови политически опоненти. Според тях, има над 1500 души, които са задържани по политически причини, като сред тях е нобеловият лауреат Алес Биалиатски.

Източник: AP News

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари