При какви условия ще приемем еврото като официална валута на България?

Парламентът възложи на правителството да ускори процеса по приемането на еврото, за да бъде прието на 1-ви януари 2024-та година.

Депутатите са единодушни, че смяната на левовете в евро трябва да стане при сегашния фиксиран валутен курс – 1,95583 лева за 1 евро.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов каза, че 5 месеца преди да се приеме еврото и 1 година след това цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще са задължително и в евро, и в левове.

След като официално еврото бъде въведено у нас, един месец ще можем да плащаме в левове, но тогава ще ни връщат рестото в евро.

След влизането ни в Еврозоната обмяната на левове в евро ще става напълно безплатно във всички клонове на банки и дори в пощенските станции в продължение на 6 месеца.

Ще има черен списък за търговските обекти, които злоупотребяват с курса на еврото. Държавата ще противодейства на спекулантите в магазините.

Оттук нататък Българската народна банка ще обяви конкурс, в който да могат да участват всички граждани с цел да се потърси решение какви символи да има върху българските евромонети. Има вариант да са същите както със стотинките и лева – Мадарския конник, Св. Иван Рилски и Паисий Хилендарски.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари