Протеин – ползи и странични ефектни

Протеините са основни хранителни вещества, присъстващи във всички живи организми. Те помагат за развитието на органи, тъкани, мускули и хормони в тялото. Чудесен източник на енергия и подкрепа в растежа и балансираното функциониране на нашия организъм. Приемът му по време на диета или активна физическа дейност е гаранция за здраве и дълголетие. Протеините обаче са изградени от изключително сложно вещество, което изисква много усилия, за да се разгради напълно до енергия. Следователно, консумацията на излишен протеин оказва голям натиск върху черния дроб и бъбреците, като по този начин в крайна сметка причинява вреда на тялото ни.

Протеинът е изграден от изключително сложни аминокиселини, които участват в химичните процеси, генериращи енергия. Ежедневната ни диета обикновено се състои от 10-35% протеини, които отговарят на дневните ни нужди. Обикновено се препоръчва да се приема 1 грам протеин на 1 кг телесно тегло, за да сте във форма. Ето колко лесно можете да изчислите дневната си норма. Богатата на протеини диета помага за мускулите, което е важен аспект от изграждането на тялото. Подпомага изграждането на сухожилия, връзки и други тъкани, които пък са основата поддържане на здрава мускулна маса.

Говеждото месо е един от най-богатите източници на протеини, цинк, желязо и фолиева киселина. Това е много добро решение за растежа на мускулите. Пилешките гърди пък се ядат от почти всеки бодибилдър и доставят повече протеини от всеки друг вариант. Богатата на протеини диета помага за поддържане на идеално телесно тегло, тъй като предотвратява преяждането. Малко количество протеин във вашия режим помага да се чувствате сити и задоволява ежедневните хранителни нужди.

Проблеми с костите? Протеинът помага за увеличаване на абсорбцията на калций и магнезий в нашето тяло, като по този начин увеличава здравината на костите ни. На него разчитаме при костни фрактури и дори остеопороза – едно много вредно заболяване на костите. Много изследвания доказват, че протеините помагат за предотвратяване на високо кръвно налягане. Те контролират затлъстяването и по този начин предотвратяват заболявания, свързани със сърцето. Бадемите и орехите са в превенцията на сърдечно-съдови заболявания, задължително ги направете част от дневния хранителен прием.

Има пряка връзка между протеините и диабет. Инсулинът е хормон, който помага за поддържане на нивото на кръвната захар. Протеините изискват много по-малко количество инсулин, докато въглехидратите изискват по-голямо количество инсулин. По този начин богатата на протеини диета използва много по-малко инсулин и помага за контрола на нивото на захарта. Следователно богатата на протеини диета е добра за пациенти с диабет. Проучванията показват, че протеините помагат за засилване на здравите мозъчни функции и следователно насърчават ученето и запомнянето на неща.

Те помагат за укрепването на имунната система, тъй като антителата, които се борят с различни заболявания, са изградени от протеини. Нашите антитела се борят с чужди тела, наречени антигени – причинители на инфекции и заболявания. По този начин антителата помагат за предотвратяване на заболявания, като засилват имунната ни система и ни правят имунизирани срещу различни заболявания.

Протеините са много полезни за нашето тяло. Те генерират енергия, като извършват важни химични реакции и помагат на тялото ни да изпълнява различни задачи. Насърчават механизмите за растеж и възстановяване в нашето тяло и помагат за подобряване на метаболизма.Протеините се използват от хормони, тъкани, мускули и органи за изпълнение на различни функции. По този начин протеините изпълняват всички основни функции в нашето тяло.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари