Протест на нидерландци срещу струпване на мигранти

В Нидерландия няколкостотин граждани реагираха бурно и организираха протести заради струпването на стотици мигранти, които спят пред претъпкан бежански център. Засиленият обществен натиск принуждава властите час по-скоро да вземат решение на проблема. Премиерът Марк Рюте каза, че в момента кабинетът работи само за решаването на този въпрос, който е главен приоритет. Според него също ситуацията е ужасна.

Хуманитарни организации обявиха, че седмици наред хигиенните условия са под всякаква критика и определиха това като недопустимо.

Снощи (25.08.) Централното управление за прием на кандидати за убежище премести около 150 бежанци от Тер Апел в намиращия се на 150 км град Апелдорн, където те бяха настанени в спортни зали. След четири дни те ще бъдат преместени в град Дутинхем, Южна Нидерландия.

Тази сряда тримесечно бебе почина в Тер Апел, а Европейската комисия призова нидерландските власти да разследват щателно случая. Детето е било в сградата на гимназия, която играе ролята на временен приют за настаняване на мигранти.

Европейски говорител заяви, че евроинституциите знаят за ситуацията в приемния център и имат готовност за оказване на помощ.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Виж всички коментари